Mit Lederne

Debat

Hold grænsebommen oppe for højtlønnede

09. april 2018

DEBATINDLÆG AF CHEFKONSULENT ANDREAS ENGHOFF I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen skriver, at kappestriden om at begrænse udenlandsk arbejdskraft på Christiansborg med Dansk Folkeparti i front bliver afløst af fornuftens stemme. Det er vi hos Lederne helt enige i.

Ikke mindst undrer vi os over, at Dansk Folkeparti nu foreslår at gøre det endnu sværere for højtlønnede udlændinge at arbejde i Danmark.  Især fordi de 6.000 højtlønnede udlændinge, som arbejder her, årligt giver statskassen en gevinst på én milliard kroner.

Det giver god mening at værne om de danske lønninger og vilkår, men med lønninger på 707.000 i gennemsnit er det svært at sige, at der er tale om løndumping

Chefkonsulent hos Lederne Andreas Enghoff

I dag kan udlændinge fra lande uden for EU arbejde i Danmark, hvis de tjener mindst 418.000 kr. om året. Grænsen blev hævet i 2017. Nu vil DF gå skridtet videre og løfte mindstegrænsen yderligere for højtuddannede specialister og ledere. De skal ifølge DF ikke længere leve op til et krav om at tjene over 418.000. Nu skal de også bevise, at de tjener mindst gennemsnitslønnen for deres faggruppe i deres branche.

LÆS OGSÅ: Deltidsjob er altid bedre end intet job 

Det vil sige, at en IT-specialist med en løn på 600.000 kr. om året fremover ikke kan arbejde her, fordi gennemsnitslønnen for IT-specialister i branchen ligger endnu højere. Det giver ingen mening, hvis DF vil bekæmpe social dumping. For det er vel næppe en trussel mod det danske lønniveau, at Danmark giver en udlænding lov at arbejde her til en årsløn på 700.000 kr.?

700.000 er faktisk den løn, udlændinge under beløbsordningen i gennemsnit henter hjem, hvis de arbejder et år i Danmark - 707.000 kr. ifølge Finansministeriet, for at være helt præcis. Det er meget mere end gennemsnitsdanskeren med en årsløn på 442.000 kr. tjener.

Derudover foreslår Dansk Folkeparti, at virksomheder skal dokumentere, at der er søgt efter den pågældende arbejdskraft gennem jobopslag i Danmark, inden en udlænding ansættes.

LÆS OGSÅ: Nej til svækkelse af beskæftigelsesindsatsen

Det er den helt forkerte vej at gå. Forslaget vil give virksomhederne ekstra administrativt bøvl og er skadeligt for dansk beskæftigelse og vækst. Danmark har brug for flere med kvalifikationerne i orden, ikke færre.

Det giver god mening at værne om de danske lønninger og vilkår, men med lønninger på 707.000 i gennemsnit er det svært at sige, at der er tale om løndumping. De højt lønnede udlændinge med et job på hånden er ikke en trussel mod det danske samfund. Tværtimod bidrager de væsentligt til velfærdssamfundet og fællesskabet og trykker ikke de danske lønninger.