Hjemsendte må ikke ryge ud over afgrunden

Når lønkompensationsordningen udfases i slutningen af august, skal mere end 200.000 hjemsendte enten tilbage på job eller afskediges. Desværre risikerer mere end halvdelen en fyreseddel. Hvis det skal undgås, skal vi hurtigt have sparket økonomien i gang.

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Avisen Danmark og flere andre regionale medier.

14. juni 2020

oekonomi

Ledigheden i Danmark er steget med knap 50.000 personer under coronakrisen. Det er en ærgerlig udvikling og trist for de mennesker, der mister deres indtægt.

Endnu værre ser det ud, hvis man kigger frem mod september, når hjælpepakkerne udfases, og flere end 200.000 ansatte, som er sendt hjem med løn, enten skal tilbage på jobbet eller afskediges.

Den bedste og mest effektive metode lige nu er at udbetale de indefrosne feriepenge, som langt de fleste lønmodtagere har sparet op.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Knap halvdelen af dem risikerer nemlig fyresedlen. Eller, som det hedder i mere officielt sprog fra regeringens økonomiske ekspertgruppe: 90.000 til 100.000 danske lønmodtagere, som lige nu er på lønkompensation, må anses for at være ”potentielt ledige”.

Det er tal, der giver kuldegysninger. Vi skal for alt i verden undgå, at det går sådan.

Hos Lederne er vi enige med regeringens eksperter i, at vi ikke kan have 200.000 danskere på noget, der reelt er borgerløn, i halve og hele år. Derfor er det ikke vejen frem at forlænge hjælpepakkerne over en bred kam. I stedet skal vi satse stort på at få økonomien i gang igen, så de hjemsendte har et arbejde at vende tilbage til.

Den bedste og mest effektive metode lige nu er at udbetale de indefrosne feriepenge, som langt de fleste lønmodtagere har sparet op. Det vil give almindelige danske lønmodtagere 45 mia. kr. mere mellem hænderne – penge, som de kan bruge på alt fra restaurantbesøg til ombygninger i hjemmet eller et kroophold.

Øget forbrug i efteråret vil hjælpe med at genskabe arbejdspladser, som lige nu er tabt. Det er især virksomheder inden for oplevelsesøkonomien og visse servicebrancher, som har mærket konsekvenserne af nedlukningen. Turistindustrien i København er særlig hårdt ramt.

Derfor bør momsen for virksomheder i disse sektorer sættes midlertidigt ned til 15 procent, så de har en chance for at vinde det tabte tilbage og beholde de ansatte, som lige nu er sendt hjem. Ellers risikerer vi, at vi til september må se tilbage på en krise, der har kostet mere end 100.000 danskere jobbet.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk