Hjælp virksomhederne gennem vintermørket

Vinteren bliver hård for virksomhederne, men hvis vi sørger for hjælpepakker gennem hele krisen, vinder vi alle på det.

17. januar 2021

- Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne. Bragt i Avisen Danmark 17. januar 2021.

Det var næsten surrealistisk at gå rundt i København mellem jul og nytår. Gaderne var pyntet til jul stort set som de plejer at være i december. Men under guirlanderne og julelysene var der næsten mennesketomt: Ingen københavnere, der var ude for at bytte gaver, og heller ingen af de udenlandske turister, der ellers de senere år er kommet i større og større antal til vores hovedstad for at fejre jul og nytår. Selvom man ikke bor i København, kan man givetvis genkende billedet af, at julen og nytåret ikke var den samme som tidligere, ligesom man tydeligt kan mærke, at hverdagen ikke er vendt tilbage som vanligt her i januar.

Nu er nedlukningen som bekendt blevet forlænget. Foreløbigt til 7. februar. Nedlukningen er desværre nødvendig, også selvom den regning, der skal betales for den, bliver enorm. De beløb, staten har brugt til hjælpepakker, er på en helt, helt anden skala end de udgifter, som Folketinget under normale omstændigheder kan bruge lang tid på at debattere og vedtage.

Men hjælpepakkerne er pengene værd. Og det vil de være frem til, at vi forhåbentligt kan løsne restriktionerne i løbet af foråret. For vi skal næppe forvente et samfund og en økonomi i normal gænge, før årstiden skifter, og vi går varmere måneder i møde. Indtil da skal vi holde hånden under virksomhederne, så godt vi kan.

Danmark er heldigvis i førerfelt, når det gælder at få vaccinerne ud til befolkningen. Men vi skal ikke glemme, at mange lande halter langt efter. Også nogle af de lande, vi tjener milliarder af kroner på at eksportere til. Derfor skal vi holde et vågent øje med situationen i landene omkring os. Så længe, de lande ligger mere eller mindre underdrejet, kommer dansk økonomi næppe heller tilbage til niveauet før krisen. Derfor skal vi hjælpe virksomhederne hele vejen, til vi er ude på den anden side af krisen.

Her og nu er rigtigt mange virksomheder pressede af, at de snart skal betale de skatter, som de sidste år fik lov til at udskyde. Det risikerer at udløse en sand konkursbølge de kommende måneder. Især blandt helt små virksomheder.

Hver tiende selvstændige svarer i en spørgeundersøgelse, vi har lavet, at deres virksomhed vil være truet af konkurs, når skattebetalingerne skal falde. Det er en alvorlig situation, der kalder på en hurtig reaktion fra politikerne. De selvstændige har brug for yderligere hjælp og henstand, så de kan klare sig det sidste stykke gennem krisen, indtil et vaccineprogram forhåbentligt er rullet ud over hele landet.

For selvom januar kan virke ekstra kold og trist i år, skal vi huske på, at billedet kan se helt anderledes lyst ud om få måneder. Hvis det lykkes at tilbyde alle danskere en vaccine i løbet af sommeren, som myndighederne regner med, vil vi forhåbentlig kunne vende tilbage til tilværelsen, som den var inden coronakrisen. Så kan vi igen bruge flere penge på ferier, restaurantbesøg, kulturtilbud og andre oplevelser.

Det vil være klogt at udskyde de kommende betalingsfrister for virksomhederne. For ellers risikerer vi, at mange må gå konkurs og måske efterlade gæld til det offentlige. Hvis de omvendt bliver tilbudt at udskyde betalingerne, er der gode chancer for, at de kan klare sig gennem krisen og betale, hvad de skylder, når de er ude på den anden side. Vi skal sikre, at ingen snubler før målstregen. Det vil vi alle vinde på.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk