Grøn omstilling kan få os videre

Hvis vi handler klogt, kan nye klimateknologier og nye grønne løsninger blive et guldæg for dansk erhvervsliv.

07. juli 2020

baeredygtighed

Af Mette Skak-Nielsen, chefkonsulent i Lederne. Bragt i Nordjyske den 7. juli 2020.

Danske ledere tripper for at komme videre med den grønne omstilling. Godt halvdelen af dem ser grøn omstilling som en nødvendighed for virksomhedens fremtidige virke, og omtrent hver sjette vil prioritere klimaindsatsen højere efter coronakrisen. Det viser en undersøgelse fra Lederne.

Tallene er et stærkt signal til politikerne om, at erhvervslederne er parate til at arbejde for at nå de ambitiøse politisk vedtagne klimamål. Lederne har nemlig for længst set mulighederne i at udvikle nye grønne teknologier og klimaløsninger, som kan bidrage til indtjeningen i årene fremover.

Det gælder ikke kun store virksomheder, men også mellemstore virksomheder som f. eks. Color Hotel Skagen, der kan reklamere med at være det første hotel nord for Limfjorden med en certificering i grøn omstilling og bæredygtighed. Eller tømrervirksomheden Golding Byg i Pandrup, der på 10 år er vokset fra 5 til 34 ansatte og er i gang med at udvikle en ny, bæredygtig forretningsmodel.

Lederne har nemlig for længst set mulighederne i at udvikle nye grønne teknologier og klimaløsninger, som kan bidrage til indtjeningen i årene fremover.

Mette Skak-Nielsen, chefkonsulent i Lederne

Listen over virksomheder, som har udviklet nye, bæredygtige løsninger er lang, men den kunne være endnu længere, hvis et coronaramt erhvervsliv fik bedre muligheder for at investere i grøn forskning og udvikling af nye forretningsområder.

Eksempelvis bør fradraget for de udgifter, som virksomhederne har til forskning og udvikling, hæves. Som en del af hjælpepakkerne er fradraget midlertidigt hævet til 130 procent.

Det niveau bør opretholdes fremover. Forskningen bør samtidig gå hånd i hånd med en ambitiøs offentlig forsknings-og udviklingsindsats. For vi har brug for ny teknologi og opfindelser, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling og starte et nyt grønt eksporteventyr.

Politikerne har indtil nu heldigvis udvist handlekraft og økonomisk fornuft ved hurtigt at vedtage hjælpepakker og frigive indefrosne feriepenge senere på året. Nu er det tid til at tænke fremad og fokusere på de grønne løsninger og den klimateknologi, der kan bringe os videre efter krisen.

Kontaktoplysninger

dib
Diana
Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
msk
Mette Skak-Nielsen
Chefkonsulent
Mobil: 2399 3138
E-mail: mek@lho.dk