Gør iværksætteri til ny dna-streng på erhvervsskolerne

Det er helt afgørende, at iværksætteri og ledelse kommer i fokus på erhvervsuddannelserne, hvis de skal gøres mere attraktive.

Af Henrik Casper, Chefkonsulent i Lederne. Bragt på Altinget.dk.

09. december 2018

I sidste uge vedtog et bredt flertal på Christiansborg en række initiativer, der skal gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive. Blandt initiativerne er mere fokus på iværksætteri og ledelse.

Nu ligger bolden hos arbejdsmarkedets parter i de såkaldte faglige udvalg, der i vid udstrækning regulerer det faglige indhold i erhvervsuddannelserne.

Iværksætteri og ledelse bør så at sige være en ny dna-streng på erhvervsuddannelserne.

Henrik Casper, Chefkonsulent i Lederne 

Udvalgene opfordres fra Christiansborg til ”at have et særligt fokus på at fastsætte obligatoriske mål for iværksætteri og ledelse i hovedforløbet”.

LÆS OGSÅ: Det haster med med at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive

Hos Lederne kan vi kun opfordre de faglige udvalg til at gribe den bold. Fire ud af ti iværksættere er faglærte, og rigtig mange faglærte bliver ledere. To ud af tre elever på erhvervsuddannelserne anser det for vigtigt, at uddannelsen fører til, at de kan blive selvstændigt erhvervsdrivende.

Afgørende at gøre op med skæv kønsfordeling

Det hverken kan eller bør de faglige udvalg sidde overhørigt. Iværksætteri og ledelse bør så at sige være en ny dna-streng på erhvervsuddannelserne.

Det er helt nødvendigt, hvis erhvervsuddannelserne skal være et attraktivt uddannelsesvalg for den store gruppe af unge, der drømmer at blive selvstændige og/eller ledere. Aftalen sætter også fokus på at få ændret den skæve kønsfordeling på erhvervsuddannelserne, som lægger grunden til et meget kønsopdelt arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Bachelorer skal have længere tid til at prøve arbejdsmarkedet af

Politikerne vil tiltrække flere kvinder til traditionelle mandefag og flere mænd til traditionelle kvindefag.

Hvis vi kan lykkes med at bryde med den fastlåste opfattelse af mande- og kvindefag, vil flere unge utvivlsomt søge erhvervsuddannelserne. Kun de færreste kvinder finder det attraktivt at blive en del af mandehørmen – og hvilke mænd finder det attraktivt at sidde på den mentale yogamåtte og snakke om nære relationer.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk