FH’s klimaskat redder ikke klimaet – snarere tværtimod

Det er helt fejlvurderet, når FH-formand Lizette Risgaard foreslår at lægge en ekstra skat på arbejdet. Højere skat vil sænke produktionen og svække mulighederne for at finansiere grønne investeringer.

Af Niklas Praefke, Cheføkonom hos Lederne. Bragt på borsen.dk den 21. oktober

21. oktober 2019

FH-formand Lizette Risgaard er i tirsdagens udgave af Børsen på banen med et forslag om en ny klimaskat. Desværre er der lige så meget hund i hundekiks, som der er klima i FH’s klimaskat.

For skatten er alene en ekstra skat på alle i arbejde. Den såkaldte klimaskat vil hverken reducere udledningen af drivhusgasser eller redde klimaet. Tværtimod kan den ende med at skade den grønne udvikling.

Hos Lederne bakker vi fuldstændig op om den politiske målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser, men det sker mest effektivt ved at beskatte selve udledningen og bruge pengene til investeringer i grønne løsninger og teknologi.

Niklas Praefke, Cheføkonom i Lederne

Højere skatter går ud over danskernes lyst til at arbejde. Derfor vil en ekstra skat på arbejdet skade både vækst og beskæftigelse og dermed svække mulighederne for at finansiere den grønne omstilling. Det er mildest talt uheldigt.

Danmark er et forbillede for resten af verden, når det kommer til den grønne omstilling. Vi har vist, at grøn omstilling og vækst kan gå hånd i hånd. Men begynder vi at indføre nye skatter på arbejde, som kan koste vækst og arbejdspladser – under påskud af at redde klimaet – så risikerer vi at miste den førerposition.

LÆS OGSÅ: Vismændene glemmer vækstskabende forslag

Hos Lederne bakker vi fuldstændig op om den politiske målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser, men skal reduktionen af drivhusgasser hjælpes på vej gennem skattesystemet, sker det mest effektivt ved at beskatte selve udledningen og bruge pengene til investeringer i grønne løsninger og teknologi.

Et blik på de offentlige finanser får dog hurtigt en til at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor FH overhovedet foreslår højere skatter for bl.a. deres medlemmer? De offentlige finanser er kernesunde. Alene i 2025 står vi med et råderum på ca. 30 mia. kr. Det gør det muligt at investere i både klima og velfærd, men det skal selvfølgelig gøres klogt.

For at nå de ambitiøse klimamålsætninger, som regeringen og Folketingets partier klogeligt har sat, så kræver det investeringer i ny teknologi, grøn forskning og bæredygtige løsninger. Ikke skat på arbejde, der sænker produktionen og koster vækst.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Mobil: 2428 2452
E-mail: nip@lho.dk