Mit Lederne

Debat

Europas bedste til at skifte job

13. september 2017

KLUMME AF VIBEKE SKYTTE I BERLINGSKE OG PÅ BUSINESS.DK: Hvis man ser på den mediedækning, 25 års jubilæet for Danmarks erobring af EM i fodbold fik i sommer, kan ingen vist være i tvivl om, at vi her i landet er gode til at fejre vores mesterskaber og titler. Og er der ikke nye titler og mesterskaber at fejre, kan vi jo altid markere jubilæerne og årsdagene for tidligere tiders triumfer!

Knap så stor var medieinteressen, da det tidligere på året kom frem, at Danmark er blandt de lande i Europa, hvor befolkningen hyppigst skifter job. Omkring 800.000 danskere finder hvert år en ny kantine at spise frokost i, og det betyder, at vi faktisk kan kalde os europamestre i jobomsætning.

I en artikel på tv2.dk forklarede arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen den rekordhøje jobomsætning med det sikkerhedsnet, man som lønmodtager i Danmark har spændt ud under sig.

”Der ligger en stor tryghed i vores dagpengesystem, som griber os, hvis vi pludselig står uden en indkomst. Det giver samtidig en enorm fleksibilitet til det danske arbejdsmarked, hvor både arbejdsgiveren og lønmodtageren hurtigere kan skille sig af med hinanden, uden at de har særligt meget at miste,” lød det fra Henning Jørgensen.

Så selvom det kan være fristende at lade sig lokke af eksempelvis mere i løn eller en finere titel, bør et jobskifte altid være grundigt gennemtænkt

Direktør hos Lederne Vibeke Skytte

Også blandt ledere er det udbredt at skifte job. Mange ledere, jeg kender, taler om, at det er en god idé at skifte job hvert andet eller tredje år, og det er efterhånden et særsyn, at ledere fejrer 10 års jubilæum i samme stilling.

I Lederne laver vi hvert år en undersøgelse om jobskifte for at have fingeren på pulsen i forhold til vores medlemmers jobskifteplaner – og i den nye udgave af undersøgelsen, som bliver offentliggjort her senere i september, kan man læse, at det p.t. er knap halvdelen af lederne, som bruger de sene aftentimer på at finpudse CV´et og studere jobsites. Helt præcis 47 procent af lederne har i større eller mindre omfang planer om at finde nye græsgange, fordelt med 12 procent, der betegner sig selv som aktivt jobsøgende, og 35 procent, som overvejer at skifte job.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Ledere bruger netværk når de vil have nyt job

Umiddelbart lyder det – også i mine ører – som et højt tal, når 47 procent er på vej til at skifte job. Men rent faktisk er det første gang i fire år, at den samlede andel af ledere med enten reelle planer eller overvejelser om jobskifte er på under halvdelen af alle adspurgte. I 2014 var andelen på 58 procent, i 2015 på 60 procent og sidste år på 57 procent.

For rigtig mange ledere falder det helt naturligt at være opsøgende i forhold til mulighederne for nye muligheder og nye udfordringer, men når vi nu ser et lille fald i andelen af jobsøgende ledere er der formentlig én primær forklaring, nemlig at det går godt i erhvervslivet. Det betyder nemlig, at ledernes udviklings- og avancementsmuligheder på den nuværende arbejdsplads er særdeles positive.

Jeg tror, at nogle af de ledere, som for et par år siden seriøst overvejede at komme videre i karrieren, i øjeblikket vurderer, at de gunstige vilkår i erhvervslivet gør det mere attraktivt og udviklende at blive i en længere periode i det nuværende job. Hvorfor skifte job for at få nye udfordringer, hvis man sidder i en spændende stilling i en virksomhed, hvor ordrebøgerne er fulde og virksomhedens muligheder for øget vækst og nye markeder er særdeles gode?

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Markant fald i andel af ledere som er på udkig efter nyt job

Én ting er konjunkturer, noget andet er, at der set fra min stol ligger en grundlæggende sandhed i de gamle ord om, at græsset ikke nødvendigvis er grønnere på den anden side. Så selvom det kan være fristende at lade sig lokke af eksempelvis mere i løn eller en finere titel, bør et jobskifte altid være grundigt gennemtænkt. Jeg kender mange eksempler på ledere, som har skiftet job, fordi de i en periode var kørt træt i det nuværende job – men som efter hovedkulds at have skiftet job sidder tilbage med oplevelsen af, at det nok havde været smartere i stedet at undersøge udviklingsmulighederne i det gamle job.

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 13. september 2017, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver onsdag skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på Business.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR og Administration.