Europæiske lande skal ud af krisen sammen

Som en lille åben økonomi er Danmark helt afhængig af, at resten af verden kommer stærkt tilbage efter coronakrisen.

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne. Bragt i Jyllands-Posten den. 16. maj 2020.

16. maj 2020

Hvis ikke vores største handelspartnere kommer på fode igen, er genåbningen herhjemme ikke mange kroner værd. Dansk eksport er allerede hårdt ramt, og de kommende måneder tegner desværre endnu værre.

Derfor er det i vores klare interesse, at især EU-landenes økonomier hurtigt kommer i gang igen. Især fordi, vores største eksportmarked, USA, befinder sig i en historisk krise. I Storbritannien står det ikke ret meget bedre til. Dermed ligger to af de store danske eksportmarkeder underdrejet.  Vi er derfor mere end nogensinde afhængig af et det indre marked i EU.

Det er i fællesskabets interesse, at man i alle lande vil kunne mærke varmen fra den genoptøning af økonomien, som forhåbentligt er på vej.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Danske politikere skal arbejde for, at Europa står sammen om at finde vej ud af krisen.  En af de vigtigste politiske opgaver bliver at få vedtaget en fælles EU-genopretningsfond, som kan hjælpe særligt de hårdtprøvede sydeuropæiske lande.

På den helt kort bane er det vigtigt, at EU, som det sker i disse dage, sørger for at få genåbnet grænserne, så turister til sommer kan besøge hoteller, restauranter og cafeer i de hårdt ramte lande i Sydeuropa – eller sommerhuse på Vestkysten.

Det er i fællesskabets interesse, at man i alle lande vil kunne mærke varmen fra den genoptøning af økonomien, som forhåbentligt er på vej.

Jo mere sammenhold, de europæiske ledere kan udvise, jo mindre er risikoen for, at befolkningerne i kriseramte lande vender ryggen til EU. Et splittet EU i økonomisk krise er sårbart i en verden, der er i storpolitisk opbrud. Vi kan allerede nu se et økonomisk offensivt Kina kigge efter muligheder for at købe sig billigt ind i europæiske virksomheder, der er ramt af nedturen. Det vil svække Europa i en verden, hvor den økonomiske konkurrence mellem store handelsblokke er hårdere end nogensinde. Det er ikke ligefrem det, vi har brug for nu, hvor krisen kradser. Tværtimod.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk