EU-hjælpepakke vil gavne dansk eksport

Danske eksportvirksomheder er afhængige af, at EU-borgerne får flere penge mellem hænderne. Derfor er det vigtigt, at EU’s medlemslande vedtager en hjælpepakke, der for alvor kan sætte gang i medlemslandenes økonomi. 

26. maj 2020

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Avisen Danmark den 27. maj 2020.

erhverv

I dag bør topchefer i danske eksportvirksomheder for en stund rette blikket mod Bruxelles. Da vil EU-kommissionen nemlig fremlægge sit forslag til en storstilet støtteordning, der skal hjælpe de hårdest ramte områder i EU på fode igen efter coronakrisen.

Ingen ved endnu præcist hvor stort et beløb, EU-landene vil afsætte til genopretning, eller om pengene skal udbetales som lån eller støtte. Det vil afhænge af forhandlinger mellem EU’s stats- og regeringschefer.

 Det er ikke uvæsentligt for os danskere, hvor mange penge, EU vælger at udbetale til de hårdest ramte lande.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Sikkert er det til gengæld, at danske eksportvirksomheder vil kunne mærke det, hvis EU-borgerne får flere penge mellem hænderne. EU er samlet set det største marked for dansk eksport. Og eksportvirksomhederne er vigtige for Danmark. Derfor er det ikke uvæsentligt for os danskere, hvor mange penge, EU vælger at udbetale til de hårdest ramte lande. Især ikke nu, hvor Danmarks største enkelt-eksportmarked, USA, ligger økonomisk underdrejet.

Herhjemme har politikerne sørget for at genåbne samfundet, så restauranter, frisører, blomsterhandlere og lignende nu får kunderne tilbage. Samtidig ventes politikerne at vedtage en genopretningsplan, der vil give danskerne flere pengene mellem hænderne, så der igen kommer gang i forbruget.

Til gengæld kan danske politikere ikke gøre det store for at få kunder i udlandet til at købe flere danske varer og ydelser. De cirka 800.000 danskere, der har deres indtægt fra eksport, kan derfor kun håbe på, at forbrugere ude i verden får mere luft i økonomien. Derfor er det vigtigt, at EU’s medlemslande vedtager en hjælpepakke, der for alvor kan sætte gang i medlemslandenes økonomi. Det vil uden tvivl også være til Danmarks fordel.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk