En ny virkelighed kræver en ny beskæftigelsesindsats

Corona-krisen har øget ledigheden markant. Derfor er beskæftigelsesministeren nødt til at ændre rammerne for beskæftigelsesindsatsen, så de passer til den nye virkelighed og giver kommuner og a-kasser de bedste betingelser for at skaffe de nyledige i job igen.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Venstre, og Henrik Bach Mortensen, direktør i Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Politiken den 2. juni 2020.

02. juni 2020

oekonomi_ledelse_digitalisering

Hvad gør man, når man står for foden af et bjerg, der skal bestiges? Man tjekker, om udstyret er i orden: Om isøkserne er spidse, provianten er tilstrækkelig og tøjet kan holde til klippesidens bidende kulde. Lige nu står vi over for et bjerg af 50.000 ledige, der er kommet, siden regeringen lukkede Danmark ned. Så beskæftigelsesministerens vigtigste opgave nu, hvor jobindsatsen lukker op igen, må være at give kommunerne udstyret til at hjælpe de nyledige hurtigst muligt tilbage i job.

Københavns Kommune har allerede meldt ind til ministeren, at der er brug for større frihedsgrader i kommunerne, for vi kan ikke bare køre videre som altid. Vi skal turde ændre rammerne, så de passer til den nye virkelighed.

Vi skal ikke bare fylde tilfældige ting på de lediges CV, men det, der giver mening. Derfor må ministeren sørge for, at vi ikke drukner i bureaukrati og afrapportering i statslige opkvalificeringspuljer, men bruger penge nemt og hurtigt på de indsatser, der har en effekt.

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Venstre, og Henrik Bach Mortensen, direktør i Ledernes Hovedorganisation

Det er Ledernes Hovedorganisation heldigvis også med på og har spillet en række forslag på banen, hvor der særligt er tre, som vi sammen mener, at beskæftigelsesministeren ikke kan ignorere.

Det første er, at længden af virksomhedspraktik skal forlænges. Det betyder, at akademikere og andre jobparate kan være i 8 ugers praktik i stedet for 4. Samtidig kan nyuddannede og dem over 60 være i praktik i 13 uger. Det er et konstruktivt forslag fra en faglig organisation, som ved, at virksomhedspraktik og den tilknytning, man får ved at være på en arbejdsplads, er helt nødvendig i disse svære tider.

Det andet er, at flere ledige skal have muligheden for at blive iværksættere. Konkret er forslaget, at ledige dagpengemodtagere efter tre måneders ledighed kan få en ydelse, der svarer til dagpenge i tre måneder, hvis de har en godkendt forretningsplan. Vi skal forsøge at skabe alle de arbejdspladser, vi kan i denne svære periode, og hvis de ledige kan og vil stå på egne ben, skal vi selvfølgelig hjælpe dem på vej.

Det tredje handler om, at opkvalificeringen af de ledige skal være mest mulig jobrettet. Det kan lyde lidt ukonkret, men det er et vigtigt signal at sende, at vi ikke må sande til i retningsløs opkvalificering, som opholder de ledige snarere end hjælper dem i job.

Vi skal ikke bare fylde tilfældige ting på de lediges CV, men det, der giver mening. Derfor må ministeren sørge for, at vi ikke drukner i bureaukrati og afrapportering i statslige opkvalificeringspuljer, men bruger penge nemt og hurtigt på de indsatser, der har en effekt.

Krisen kradser, ledigheden vokser, og vi har brug for en minister, der ikke lukker øjnene for det bjerg, som vi skal bestige, men derimod giver os de rigtige klatreredskaber.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

hbm
Henrik Bach Mortensen

Direktør
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk