Efter seks år med verdensmålene halter vi stadig bagud

Seks år efter at Verdensmålene blev vedtaget af FN, halter vi stadig bagud med at opfylde målene. Heldigvis er de danske ledere klar til at tage samfundsansvar. Men mange peger på, at de mangler grønne kompetencer. Derfor er der brug for at løfte de danske lederes bæredygtige kompetencer. 

27. september 2021

-Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Børsen den 27. september 2021. 

Lørdag er det seks år siden, at Verdensmålene blev vedtaget på FN’s generalforsamling. Desværre er vi ikke nået ret langt med at opfylde målene, og corona-pandemien har ikke gjort det nemmere. Eksempelvis er vi sat 40 år tilbage på vejen mod ligestilling mellem kønnene, viser beregninger fra World Economic Forum. Pandemien har også ifølge Verdensbanken sendt 97 mio. flere mennesker ud i fattigdom.

På klimaområdet ser det heller ikke for godt ud. Der er ingen udsigt til, at de globale temperaturstigninger vil holde sig under de 1,5 grader, som verdens lande ellers har forpligtet sig på. Tværtimod tyder alt på, at vi er på vej mod stigninger på katastrofale tre, fire eller fem grader. 

Selvom vi i Danmark er med fremme, når det gælder at opfylde verdensmålene, er der stadig meget, som halter. Eksempelvis er kun hver fjerde leder herhjemme kvinde. Og på klimaområdet er vi langt fra at nå Danmarks officielle mål om 70 procents reduktion i 2030. 
 

Selvom vi i Danmark er med fremme, når det gælder at opfylde verdensmålene, er der stadig meget, som halter. 

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Alt i alt er der ikke mange af verdensmålene, som vi ser ud til at nå i mål med inden deadlinen i 2030. Det kalder på bæredygtigt lederskab. Danske ledere vil gerne tage et samfundsansvar, ved vi fra tidligere undersøgelser, men de mangler viden og kompetencer.

Det er især de små virksomheder, som halter bagud. Ofte er det manglende viden om arbejdet med bæredygtighed, der holder dem tilbage. Derfor er der brug for at løfte de danske lederes bæredygtige kompetencer. Det skal politikerne hjælpe med, ligesom de allerede har taget første skridt til at få udlært flere faglærte til eksempelvis den grønne omstilling.

Dansk erhvervsliv har en unik chance for at udvikle den eftertragtede formel, der forener hensyn til mennesker, natur og økonomi. Hvor hver part er den andens forudsætning. Det kalder på bæredygtigt lederskab og partnerskab for handling, hvor de større virksomheder udfolder deres kompetencer og viden om indsatsen for verdensmålene til deres mindre leverandører og samarbejdspartnere. Dermed kan de bidrage til, at de små og mellemstore virksomheder for alvor kaster sig ind i arbejdet for verdens vigtigste plan. 

Kontaktoplysninger

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk