Dygtige ledere er også hele mennesker

Ledere arbejder generelt mere end andre, og det er helt naturligt. Men lederne skal være meget bevidste om, at de ikke bliver alt for ensporede og kun tænker på arbejde. De bedste ledere er dem, som også tager sig tid til andre ting.

Af Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadm. direktør i Lederne. Bragt på Finans.dk den 23. december 2019.

23. december 2019

“Hvis jeg arbejdede hele tiden, ville jeg blive elendig til mit arbejde. For så ville jeg ikke have tid til at tænke mig om og reflektere.”

Sådan sagde en af Danmarks mest profilerede ledere EU-Kommissionens nye næstformand, Margrethe Vestager, til Ledelsens Dag sidst i november. Hun bruger det meste af sin tid på tunge sagsakter og vigtige afgørelser i sager mod multinationale selskaber. Når Margrethe Vestager læser i sin sparsomme fritid, prioriterer hun derfor ikke fagbøger, men skønlitteratur, som kan gøre hende klogere på mennesker. Og hun ser også meget gerne en underholdende tv-serie, når der er mulighed for det.

Det bør aldrig blive et mål i sig selv, at man skal arbejde meget eller hele tiden. Tværtimod har alle ledere godt af indimellem at koble af og hente ny energi med helt andre aspekter af livet

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadm. Direktør i Lederne

Der er mange gode grunde til at hylde Margrethe Vestager, blandt andet for at hun bruger sig selv aktivt som rollemodel i kampen for flere kvindelige ledere. Og hun har i den grad også fat i den lange ende, når det kommer til, at ledere – også i den absolutte top – skal huske at koble af fra arbejdet.

Ledernes undersøgelser blandt medlemmerne viser, at danske ledere gennemsnitligt arbejder langt mere end en almindelig 37-timers uge. Det er der ikke noget underligt i, fordi ledere i sagens natur er mennesker, som er meget engagerede i arbejdet og derfor også bruger mere tid på det. Samtidig spiller de selvfølgelig en nøglerolle i deres organisation, som ofte også gør det nødvendigt at bruge relativt meget tid med jobbet.

Men det bør aldrig blive et mål i sig selv for lederen, at man skal arbejde meget eller hele tiden. Tværtimod har alle ledere godt af indimellem at koble af og hente ny energi med helt andre aspekter af livet. Det kan være tid med familien eller vennerne, det kan være som aktiv sportsudøver eller med frivilligt arbejde, eller det kan være med skønlitteratur og tv-serier som EU-kommissæren. Eller det kan være en helt syvende ting, som giver mening for den enkelte. Det giver både tid til refleksion for lederen, men et facetteret liv giver også en bedre forståelse af medarbejderne.

LÆS OGSÅ: Inklusion er nøgleord for fremtidens leder

En ensporet chef, som kun tænker på arbejdet, kan være nok så dygtig, men vil have seriøse udfordringer med at tale med de ansatte om de andre aspekter af livet, som også på godt og ondt fylder for en medarbejder.

Dygtige ledere skal naturligvis have et vist fagligt niveau inden for eksempelvis økonomi eller kendskab til den branche, de arbejder indenfor, men de skal først og fremmest være dygtige som ledere. Ledelse er en disciplin i sig selv, og dygtige ledere er også hele mennesker, som henter impulser mange steder fra, og som er i stand til at sætte sig ind i medarbejdernes livsverden. Ikke sådan at forstå, at de skal agere psykolog eller kunne tale med medarbejderne om alt mellem himmel og jord. Men lederne skal have en grundlæggende respekt for og forståelse af, at der er mere i livet end arbejdet, og de skal selv praktisere den tilgang til tilværelsen.

Så kære leder: Du kan med god samvittighed lægge arbejdet til side for en stund og koncentrere dig om julegaverne eller den nye serie på Netflix.

 

Om Bodil Nordestgaard Ismiris

some_bodil2Bodil Nordestgaard Ismiris er administrerende direktør i Lederne, og skriver klummer om arbejdsmarkedsforhold og ledelse.