Mit Lederne

Det skal være nemmere at fortryde pension

Det skal være nemmere at fortryde pension

Vi skal skabe en kultur, hvor det ikke bliver en uigenkaldelig beslutning at gå på pension. Det skal være helt accepteret og nemt for pensionister at fortryde og vende tilbage til et job

Af Laila Kildesgaard, Direktør i KL, og Henrik Bach Mortensen, Direktør i Lederne. Begge var medlemmer af Seniortænketanken. Indlægget blev bragt i Jyllands-Posten den 12. januar 2020.

12. januar 2020

Når danskerne siger farvel til jobbet og kollegerne for sidste gang og går på pension, er det oftest et endegyldigt farvel. Men hvorfor skal det egentlig være sådan? Vi mener, vi bør gøre op med den ”alt eller intet”-kultur, som præger danskernes beslutning omkring pension. Det vil både være til gavn for samfundet, som har hårdt brug for arbejdskraft, og det vil være til gavn for de seniorer, som synes, at det er rigtig svært at gå direkte fra fuldtidsarbejdende til fuldtidspensionist.

For det danske arbejdsmarked er der et stort potentiale i at fastholde og lokke flere seniorer tilbage i job – ikke mindst blandt kvinderne.

Laila Kildesgaard, Direktør i KL, og Henrik Bach Mortensen, Direktør i Lederne

Arbejdsgivere og ledere bør gøre det lettere at trappe langsomt ned i de sidste år – både i forhold til arbejdstid og arbejdsopgaver. Men vi skal også give en hjælpende hånd til seniorer, som er gået på pension, men efterfølgende finder ud af, at det ikke er lykken for dem. Det er nok lidt tabubelagt, men rent faktisk er der jo seniorer, som finder ud af, at pensionistlivet altså ikke er dem, og at de for tidligt sagde farvel til kolleger og arbejdsliv.

 

Derfor skal vi som samfund sikre, at det er nemt at fortryde pensionistlivet og vende tilbage til arbejdsmarkedet i et eller andet omfang. I rigtig mange sektorer – blandt andet den kommunale omsorgssektor – er der god brug for erfarne medarbejdere, så det handler først og fremmest om at gøre jobbene synlige. I den sammenhæng er det en rigtig god idé at indføre en særlig ”Senior-jobbørs”, hvor seniorer let kan finde job, der er særligt egnede for seniorer. Det kan både være faste job eller vikariater og måske på nedsat tid. Samtidig skal jobcentrene også kunne hjælpe folk, der har nået folkepensionsalderen.

LÆS OGSÅ: Mere barsel til mænd vil beskytte ledelsesretten

 

For det danske arbejdsmarked er der et stort potentiale i at fastholde og lokke flere seniorer tilbage i job – ikke mindst blandt kvinderne. Hvis 60-74 årige kvinder arbejdede lige så meget som jævnaldrende mænd, ville det øge beskæftigelsen med hele 68.000 personer.

Kontaktoplysninger

sku
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

hbm
Henrik Bach Mortensen

Direktør
Mobil: 2491 9957
E-mail: hmo@lho.dk