Det kan gå helt galt med pensionen til Arne

Vi risikerer at ende med en ny tidlig pension, som enten bliver samfundsøkonomisk stærkt problematisk eller skuffer tusindvis af borgere. Regeringen burde i stedet fokusere på at sikre, at reelt nedslidte borgere kan trække sig værdigt tilbage.

Af Berit Toft Fihl, politisk chef i Ledernes Hovedorganisation. Debatindlægget er bragt i Jyllands-Posten den 30. august 2020.

30. august 2020

senior

Der er skabt meget store forventninger i brede samfundsgrupper om ret til tidlig tilbagetrækning, som slet ikke bliver honoreret med regeringens udspil. Der er derfor udsigt til, at vi ender med en ordning om tidlig folkepension, som enten bliver mange milliarder dyrere eller som vil skuffe titusinder af borgere. Regeringen har fremlagt et udspil, som vil betyde, at arbejdsstyrken, når modellen er fuldt indfaset, vil blive reduceret med 9.000 borgere. Det kan sammenlignes med, at efterlønnen omfattede 185.000 borgere, da den ordning toppede.

Regeringen kan ikke beskyldes for at svigte sine valgløfter, for det var sådan en meget begrænset ordning, der blev spillet ud med før valget. Men det var der næppe mange, som lagde mærke til i valgkampens hede. Derfor kan det frygtes, at regeringen bliver nødt til at udvide ordningen betragteligt, hvis den skal samle et flertal i Folketinget med stemmer fra Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten, som alle kræver, at ordningen bliver langt mere omfattende. Hvis det skal opfyldes, bliver de samfundsøkonomiske omkostninger uoverskuelige, og det vil være umuligt at fastholde det generelle velstandsniveau.

Regeringen kunne vælge en anden vej frem, hvor den ikke fokuserede på antal år på arbejdsmarkedet, men på at sikre, at reelt nedslidte borgere kan trække sig i værdighed fra arbejdsmarkedet.

Berit Toft Fihl, politisk chef i Lederne

Regeringen kunne vælge en anden vej frem, hvor den ikke fokuserede på antal år på arbejdsmarkedet, men på at sikre, at reelt nedslidte borgere kan trække sig i værdighed fra arbejdsmarkedet. Samtidig burde vi forkæle de borgere, som kan ”nudges” til at blive længere på arbejdsmarkedet end til den officielle pensionsalder. Regeringens seniortænketank fremlagde en række gode ideer, som kan sættes i spil.

 

Denne vej frem ville være i god overensstemmelse med de alment accepterede principper i det danske velfærdssamfund. Så længe du kan bidrage til fællesskabet, skal du gøre det. Men fællesskabet tager hånd om dig, hvis det bliver aktuelt. Jeg tror, at det var det, nogle tænkte på, da de formulerede sloganet: ”Gør din pligt og kræv din ret”.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk
Berit Toft Fihl
Berit Toft Fihl
Chef for public affairs
Mobil: 2428 2453
E-mail: btf@lho.dk