Den ansvarlige kurs

Vismændene tager let på det offentlige budgetunderskud. Derfor er politikerne nødt til at udvise disciplin og hurtigt vende tilbage til den ansvarlige kurs, som krisen har slået os ud af.

02. november 2020

- Af Niklas Praefke, cheføkonom, Ledernes Hovedorganisation. Bragt i Børsen 2. november 2020

Budgetunderskud kan sammenlignes med sirenesang. De er tillokkende, men kan føre selv erfarne og stålsatte sømænd mod forlis.

Derfor er det bekymrende, at de økonomiske vismænd i deres seneste rapport ikke advarer direkte og kontant mod de flerårige offentlige budgetunderskud, som dansk økonomi står med. Ifølge vismændene står den strukturelle offentlige saldo til at lande på -0,7 pct. næste år. Det er et brud med den grænse på -0,5 pct., som Danmark har forpligtet sig til med budgetloven.

Men det udløser end ikke et lille bjæf fra den økonomiske vagthund.

De kommende år bliver det ikke meget anderledes. Frem mod 2025 ventes den strukturelle saldo at være omtrent på grænsen på -0,5 pct. Det kan være god fornuft at slække på finanspolitikken, når vi står i en økonomisk krise. Men kun mens krisen raser. For man skal ikke glemme, at permanente budgetunderskud er en markant afvigelse fra 20 år med reformer, der har ført til sunde offentlige finanser. Derfor er det bekymrende, at vismændene optræder som en tandløs økonomisk vagthund, som tilmed advokerer for, at vi sagtens kan udvide underskudsgrænsen.

I virkelighedens verden risikerer man at skabe en ny normal, hvor politikerne år efter år fristes til at køre med budgetunderskud.

Derfor bør politikerne udvise budgetdisciplin og billedligt talt binde sig selv til masten som Odysseus i oldtidens Grækenland, der ville undgå at lade sig lokke mod skibbrud af sirenernes sang.

Politikerne skal undgå at bruge krisen som en fristende anledning til at slå ind på en kurs med permanente underskud. I stedet skal de hurtigst muligt styre tilbage på reformkursen.


Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk