Danske virksomheder må ikke blive taberne i vaccine-kampen

Virksomhederne bør have mulighed for at få corona-vaccineret nøglemedarbejdere hurtigt i eller uden for det offentlige vaccinationsprogram. Det er nemlig helt afgørende, at danske virksomheder ikke taber i den internationale konkurrence, fordi udenlandske konkurrenter hurtigere kan blive vaccineret.

17. december 2020

- Af Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne. Bragt i Børsen den 17. december 2020.

Der er lys forude i corona-mørket. Efter nytår kan vi forhåbentlig begynde at vaccinere de første danskere mod corona, og derefter kan vi håbe, at det danske samfund i løbet af nogle måneder efterhånden vil begynde at ligne sig selv igen efter et uhyre trist og tumultarisk 2020. Det er entydigt positivt, at vi forhåbentlig snart har godkendte corona-vacciner, men det rejser også nye spørgsmål, som regeringen og Folketinget er tvunget til at forholde sig til.

Vi hører allerede nu om eksempelvis luftfartsselskaber, som vil stille krav til passagerne om at være corona-vaccineret, og vi kan formentlig forvente, at det – på samme måde som en negativ corona-test har været de seneste måneder – vil blive en betingelse for at rejse ind i en række lande, at man kan fremvise bevis for, at man er corona-vaccineret.

 

Det er entydigt positivt, at vi forhåbentlig snart har godkendte corona-vacciner, men det rejser også nye spørgsmål, som regeringen og Folketinget er tvunget til at forholde sig til.

Henrik Bach Mortensen, direktør i Lederne

Derfor er det fuldstændig afgørende, at danske virksomheder har mulighed for at få vaccineret nøglemedarbejdere, så vi stadig kan sælge vores produkter i udlandet. Skrækscenariet er, at danske virksomheder bliver overhalet i den internationale konkurrence, fordi britiske, kinesiske eller amerikanske konkurrenter kan blive vaccineret flere måneder før danskerne.

Lederne mener derfor, at regeringen hurtigst muligt bør fremlægge en detaljeret plan for, hvornår forskellige grupper i Danmark kan tilbydes corona-vaccination. Og sundhedsmyndighederne bør samtidig informere virksomhederne om, hvor og hvordan de selv kan sikre, at nøglemedarbejdere for eksporten kan blive vaccineret hurtigere, hvis det er nødvendigt – eventuelt i udlandet.

Coronaen har ramt dansk økonomi særdeles hårdt, og derfor har vi ikke råd til at tabe yderligere terræn, når markederne for alvor åbner igen. Her skal de danske virksomheder være 100 procent klar, og det må ikke blive en manglende corona-vaccine, som sætter os tilbage i konkurrencen. Derfor bør regeringen og Folketinget aktivt sikre, at dansk erhvervsliv hurtigt får adgang til vaccine i eller uden for det offentlige vaccinationsprogram.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk