Danske ledere kaster sig helhjertet ind i indsatsen mod sexchikane

Dansk erhvervsliv viser stor vilje til at tage et seriøst opgør med sexchikane. En lang række virksomheder er gået offentligt ud som ambassadører for at uddanne ledere til at forebygge og håndtere sexchikane. Og over 5.000 ledere har på kort tid taget digitalt kursus. Det er gode nyheder på vej mod den nødvendige kulturændring.

17. marts 2021

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Jyllands-Posten den 17. marts 

Det gav genlyd i den offentlige debat, da en lang række kvinder i efteråret stillede sig frem og fortalte om eksempler på sexchikane og krænkelser. Beretningerne var et tydeligt vidnesbyrd om et alvorligt problem og har siden fået mange – både i medierne, den politiske arena og erhvervslivet – til at sætte undersøgelser i værk og/eller etablere nye retningslinjer eller støve de eksisterende af i forhold til håndtering af sexchikane. 

Det er heldigvis mit helt klare billede, at dansk erhvervsliv bredt set tager stort ansvar for at gøre op med sexchikane. Det blev allerede tydeligt, da vi i Lederne i efteråret lancerede vores løfte om nultolerance over for sexchikane, som 4.400 skrev under på i løbet af blot halvanden uge, og en række topledere valgte at gå offentligt ud og bakke op.

Men løfter gør det ikke alene. Der skal handling til for at skabe den kulturændring, som er nødvendig for at sikre en tone og et arbejdsmiljø på alle arbejdspladser, hvor det altid er ok for den enkelte at sige fra, hvis ens grænser bliver overtrådt, og hvor ledelsen griber konsekvent ind over for uacceptable handlinger. Og jeg hører fra mange ledere, at de i deres virksomhed har sat indsatsen over for sexchikane på dagsordenen i ledergruppen og i nogle tilfælde også blandt alle medarbejdere.

 

Der skal handling til for at skabe den kulturændring, som er nødvendig for at sikre en tone og et arbejdsmiljø på alle arbejdspladser, hvor det altid er ok for den enkelte at sige fra, hvis ens grænser bliver overtrådt, og hvor ledelsen griber konsekvent ind over for uacceptable handlinger. 

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. 

Min positive fornemmelse af dansk erhvervsliv og lederes opbakning til indsatsen mod sexchikane er blevet yderligere bestyrket, siden Lederne sidst i januar søsatte et nyt digitalt kursus i forebyggelse og håndtering af sexchikane. Det er gratis og frit tilgængeligt på vores hjemmeside, og i løbet af den første halvanden måned har mere end 5.000 deltaget i kurset. Vi håber naturligvis, at vi får endnu flere med, men allerede nu glæder jeg mig over opbakningen og interessen i at blive klogere på, hvordan man rent praktisk griber indsatsen mod sexchikane an som leder. Det gælder i den grad også fra topledere, hvor en hel række fra store virksomheder som Elis, EY, PFA og Synoptik har opfordret alle deres ledere til at tage kurset.

Det er vigtigt, at lederne har den rette viden og de rigtige værktøjer til at forebygge sexchikane og håndtere konkrete sager på en ansvarlig og troværdig måde. Derfor opfordrer vi alle ledere til at søge viden, og den opfordring blev videregivet af beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard, som slog fast, at lederne spiller en ”absolut nøglerolle” i at få bugt med seksuel chikane.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi er i mål. Men vi er på rette vej. En reel kulturændring skabes ikke over uger eller måneder, men kræver et vedholdende arbejde med både praksis og procedurer på den enkelte arbejdsplads. Velviljen og den store interesse fra mange virksomheder og ledere er et klart signal om, at alvoren står klart for erhvervslivet, og at arbejdshandskerne i den grad er taget på for at rense danske arbejdspladser for sexchikane.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk