Mit Lederne

Alle sten skal ryddes af vejen for ukrainere der vil arbejde

Alle sten skal ryddes af vejen for ukrainere, der vil arbejde

Mange ledere vil gerne ansætte ukrainske flygtninge. Men det er ikke uden problemer at integrere ukrainere på en dansk arbejdsplads, lyder det fra en god del af de ledere, der har prøvet det. Især sproglige udfordringer og offentligt bureaukrati står i vejen.

15. juni 2022

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne. Bragt i Jyllands-Posten og på Finans.dk den 15. juni 2022.

Det er snart fire måneder siden, krigen i Ukraine begyndte og mennesker måtte forlade deres hjem og søge sikkerhed i andre lande. I dag har 22.000 af dem fået opholdstilladelse i Danmark. De fleste er kvinder og børn, og mange lever med psykiske traumer og er hver dag tynget af tanker om, hvordan det går deres ægtefæller og andre familiemedlemmer, som de har måttet efterlade.

På den baggrund er det imponerende, at godt 1.000 af de ukrainske flygtninge har fundet job i Danmark. Men tallet kunne utvivlsom være højere. Hver femte leder svarer i en spørgeundersøgelse fra Lederne, at deres virksomhed i øjeblikket overvejer at ansætte ukrainske flygtninge men endnu ikke har gjort det. Til sammenligning er det hver tiende leder som svarer, at deres virksomhed allerede har ansat en eller flere ukrainske flygtninge.

Man må håbe, at de ledere, der går i overvejelserne, ikke lader sig skræmme af de erfaringer, som andre ledere har gjort sig. Ifølge Ledernes spørgeundersøgelse er hver sjette af de ledere, som har ansat ukrainere, blevet overrasket over de sproglige udfordringer. Og godt hver tiende leder har mødt større udfordringer end forventet med at få de nødvendige tilladelser fra det offentlige, mens knap hver tiende er blevet overrasket over de praktiske udfordringer med at få oprettet en dansk bankkonto til ukrainske ansatte.

Nu gælder det om at få ryddet de sidste hindringer af vejen. Det vil både lederne, det danske samfund og ikke mindst ukrainere med mod på at arbejde, vinde ved.

Bodil Nordestgaard Ismiris
Administrerende direktør i Lederne

Der er næppe ret mange ledere, som på forhånd havde regnet med, at ukrainske flygtninge ubesværet ville glide ind på danske arbejdspladser. Lederne har udmærket vidst, at det ville kræve en ekstra indsats, og den har de været parate til at yde. Trods det er en god del af lederne blevet overrasket over, hvor store udfordringer, de har mødt. Det er ærgerligt.

For rigtigt mange ukrainere vil gerne arbejde og tjene penge, som de kan tage med tilbage, når krigen forhåbentligt snart slutter. Og danske ledere vil hellere end gerne ansætte ukrainere med de rette kompetencer, herunder sproglige kompetencer. Som bekendt mangler danske virksomheder i den grad arbejdskraft, blandt andet i turistsektoren her til sommer.

Derfor må politikere og myndigheder hurtigst muligt gøre det lettere for ukrainerne at skabe sig en tilværelse og få et job i Danmark. Eksempelvis skal der endnu mere fokus på at tilbyde ukrainere engelskundervisning sideløbende med, at de er i arbejde. Kun hver tiende ukrainske flygtning skønnes at kunne engelsk. Det er nærliggende at tro, at de engelskkyndige er de første, som er kommet i arbejde. Hvis flere ukrainere skal i job, er det derfor helt nødvendigt at få resten i gang med engelskkurser, gerne ude på arbejdspladserne.

Samtidig skal det være lettere og mere smidigt for de ukrainske flygtninge at oprette en dansk bankkonto og få et CPR-nummer. Politikere og myndigheder har allerede gjort meget for at bane vejen for ukrainerne til de danske arbejdspladser.

Først og fremmest er det er plus, at ukrainerne har fået lov til at arbejde, så snart de har ansøgt om opholdstilladelse. Nu gælder det om at få ryddet de sidste hindringer af vejen. Det vil både lederne, det danske samfund og ikke mindst ukrainere med mod på at arbejde, vinde ved.

Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen
Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lederne.dk