Fire ud af fem ledere vil lade medarbejderne arbejde fra sommerhuset

Men det er vigtigt med en forventningsafstemning omkring arbejdet – og at medarbejderen gør op med sig selv, om han eller hun kan håndtere det, påpeger teamchef i Lederne.

27. juli 2020

Det kan være ganske ensomt inde på storrumskontoret, hvis man som ene mand sidder på pinden, mens kollegerne holder sommerferie. Men sommertiden behøver ikke nødvendigvis at være ensbetydende med et ensomt kontor. 

Mange ledere vil nemlig gerne lade deres medarbejdere arbejde fra sommerhuset eller en anden feriebolig, hvor de kan være sammen med deres bedre halvdel eller resten af familien, mens de arbejder. Det viser en undersøgelse, som Lederne har lavet blandt 5.838 medlemmer.

I undersøgelsen er der 3.382 ledere, som har svaret, at de her medarbejdere, der har et job, som er muligt at løse hjemmefra. Heriblandt er det 80 procent af lederne, som siger, at medarbejderne gerne må arbejde hjemmefra alle dage eller noget af tiden i sommerferieperioden. 18 procent vil dog have, at medarbejderne møder ind på arbejdspladsen, mens de sidste to procent ikke har taget stilling til spørgsmålet.

- Der er intet usædvanligt i, at så mange ledere vil tillade medarbejderne at arbejde hjemmefra i løbet af sommeren. Har man som virksomhed eller leder en positiv indstilling til hjemmearbejde normalt – eller har man fået det under krisen – er der intet til hinder for, at hjemmearbejdet ikke også skulle fungere i ferieperioderne. De 18 procent af lederne, som svarer nej, er formentlig en gruppe, som i forvejen ikke er begejstret for hjemmearbejde; heller ikke i dagligdagen uden for ferieperioderne, siger teamchef og ledelsesrådgiver, Michael Uhrenholt.

sommerhusarbejde_1

Mange af lederne vil også gerne gå længere end at tillade arbejde fra ’hjemmekontoret’. Fire ud af fem ledere svarer nemlig, at medarbejderne også gerne må arbejde fra sommerhuset eller en anden feriebolig.

- Det er helt fint og udviser en stor grad af fleksibilitet fra lederens side, at så mange gerne vil tillade, at medarbejderne arbejder oppe fra sommerhuset, hvis nu det fx ikke er lykkes at koordinere feriedagene med partneren. Den kan også give en bedre service og større produktivitet hos medarbejderen, fordi vedkommende ikke skal bruge tid på transport frem og tilbage og har en større grad af frihed til selv at tilrettelægge arbejdet, siger Michael Uhrenholt.

Vigtigt med forventningsafstemning

Skal arbejdet foregå oppe fra sommerhuset, forudsætter det dog en forventningsafstemning mellem leder og medarbejder omkring arbejdet – og at den enkelte medarbejder gør sig nogle seriøse overvejelser om, hvorvidt vedkommende kan håndtere at arbejde fra en feriebolig, understreger teamchef Michael Uhrenholt.

- Det er vigtigt, at lederen tydeliggør, hvilke forventninger der er til arbejdet, selvom det udføres på terrassen i sommerhuset. Og det er vigtigt, at den enkelte medarbejder gør op med sig selv, om vedkommende kan skille tingene ad. Det giver selvfølgelig en større fleksibilitet i løbet af dagen, men der kan også hurtigt gå for meget ’hygge i den’ med småudflugter, ærinder og lignende, hvis resten af familien holder ferie. Der skal man som medarbejder overveje, om man er i stand til at opretholde en fornuftig balance og stadig kan udføre sit arbejde professionelt, siger han.

sommerhusarbejde_2

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Michael_Uhrenholt_mini_portræt
Michael Uhrenholt
Teamchef og ledelsesrådgiver
Mobil: 2428 2463
E-mail: muh@lederne.dk