Risikoen for at miste sit job grundet corona er en stor stressfaktor for hver tiende leder

Ledernes chefkonsulent mener, at vi skal tage tallet alvorligt, men glæder sig samtidig over, at tallet ikke er højere krisens omfang taget i betragtning. Hun understreger derfor behov for fortsat at understøtte erhvervslivet med hjælpepakker og at åbne op for muligheden for private vaccineudbydere.

29. december 2020

En del ledere er usikre på, om de kommer til at miste deres job som følge af coronakrisen. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, hvor der indgår svar fra 1.450 ledere med personaleansvar.

I undersøgelsen svarer 804 af de 1.450, at de har følt sig stresset enten hele tiden, ofte eller sommetider inden for de seneste to uger. De er herefter blev spurgt om, hvad der har stresset dem – og her svarer 11 procent af lederne, at de stresser over deres jobsikkerhed.

Havde frygtet et højere tal

Siden coronakrisen begyndelse og frem til i dag har op imod 8.400 ledere mistet deres arbejde, viser tal fra Lederne. Og selvom mange er kommet i job igen, så kommer det ikke bag på Ledernes chefkonsulent, Signe Tønnesen, at godt hver tiende leder går og stresser over, om de får lov til at beholde jobbet. 

- Under normale omstændigheder havde det været et meget højt tal, men krisens omfang taget i betragtning, synes jeg faktisk, det er et positiv tal. Det siger mig, at vi ved hjælp af trepartsaftalerne og regeringens hjælpepakker er lykkes med at holde hånden under dansk erhvervsliv, siger Signe Tønnesen.

Ikke overraskende er det særligt ledere fra brancherne handel og transport, information og kommunikation samt kultur og fritid, der er meget usikre på deres jobsikkerhed.

- Det er jo netop også de brancher, som er blevet ramt allerhårdest af corona-restriktionerne. Vi flyver ikke længere, vi køber ind på nettet, festivaler og koncerter er aflyst og restauranter og cafeer er nu – for anden gang – blevet lukket helt ned. Derfor har vi en særlig stor opgave foran os i forhold til at få sat gang i de brancher, der er særligt hårdt ramt, når vi engang er på den anden side af krisen, siger Signe Tønnesen.

Stress_jobsituation_corona

Behov for at åbne muligheden for private vaccineudbydere

Skal vi for alvor have gang i hjulene igen, er der også brug for, at vi åbner for, at virksomheder kan gøre brug af private vaccineudbydere.

I første omgang vil medicinalselskaberne formentlig ikke producere til det private marked grundet den meget store offentlige efterspørgsel verden over, men når flere medicinalselskaber løbende får godkendt vacciner, vil der blive skabt et marked, hvor det skal være muligt for danske virksomheder at kunne tilkøbe sig vacciner, mener Ledernes chefkonsulent:

- Det er afgørende vigtigt, at vi kommer i gang igen hurtigt, nu hvor man er begyndt at udrulle de første vacciner. Det omfatter i høj grad også eksporten, hvor danske virksomheder kan risikere at stå tilbage, når det gælder det internationale eksportmarked, hvis medarbejderne grundet manglende vacciner ikke kan rejse ud i verden. Derfor bør det være muligt for virksomheder, der er villige til selv at betale at købe vacciner fra private udbydere. Det vil heller ikke gå ud over fællesskabet og de særligt sårbare grupper, da vaccinerne ikke tages fra den offentlige kvote, siger Signe Tønnesen.

Kontaktoplysninger

Diana Bergenser
Diana Bergenser
Presse- og analysekonsulent
Mobil: 2399 4962
E-mail: dib@lho.dk
Signe_Tønnesen_mini_portræt
Signe Tønnesen
Chefkonsulent
Mobil: 2428 2476
E-mail: smt@lho.dk