Mangel på arbejdskraft presser ansatte til at arbejde mere

Både i det offentlige og det private må ansatte arbejde mere, fordi der mangler arbejdskraft, viser en spørgeundersøgelse fra Lederne. Situationen kan på sigt blive uholdbar, siger Ledernes cheføkonom.

19. oktober 2021

På mere end halvdelen af landets arbejdspladser er de ansatte inden for det seneste halve år blevet bedt om at arbejde over, og godt en femtedel er blevet bedt om at gå op i tid. Begge dele er en konsekvens af manglen på arbejdskraft, lyder det fra 1452 ledere, som har deltaget i en spørgeundersøgelse lavet af Lederne.

- Vi har i Danmark en arbejdskultur præget af et stærkt sammenhold mellem ledelse og medarbejdere. Der har gang på gang vist sig som en stor styrke. Det så vi under pandemien, hvor man på mange arbejdspladser lynhurtigt omstillede sig til hjemmearbejde, og det ser vi igen nu, hvor der er stor mangel på arbejdskraft, siger Ledernes cheføkonom Niklas Praefke.

Han betegner dog den nuværende situation med udbredt overarbejde som uholdbar.

- Det er klart, at medarbejderne bliver pressede mere end godt er, hvis de igen og igen bliver bedt om at arbejde over. Det kan hverken de, eller lederne for den sags skyld, leve med ret længe. Derfor haster det med at finde en løsning, så virksomhederne hurtigt kan få tilført de ekstra medarbejdere, som de tydeligvis har brug for, siger Niklas Praefke.

Hvis man kigger på de økonomiske nøgletal, er der ikke meget som tyder på, at problemerne med ekstra arbejde vil forsvinde af sig selv foreløbigt, påpeger Niklas Praefke.

- Antallet af ledige er det laveste i mange år, så her og nu er mulighederne for at få flere arbejdsløse ud på virksomhederne begrænsede. Og selvom EU-borgere frit kan rejse hertil og arbejde, har det heller ikke løst problemet. Derfor må politikerne hurtigst muligt sørge for at gøre det lettere og mere smidigt at hente medarbejdere fra landene uden for EU. Det vil kunne afhjælpe manglen på både højtuddannede specialister og faglærte, siger Niklas Praefke.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk