Jobskifte giver godt lønhop for de fleste

To tredjedele af lederne steg i løn, da de senest skiftede job. Og mange af dem høstede over 10 procent mere i løn ved at skifte job, viser ny undersøgelse. Rådgiver i Lederne slår fast, at det er ved jobskifte, at man har størst mulighed for at få et større lønhop.

19. april 2021

Et jobskifte kan ikke bare give nye udfordringer, men er også en gylden chance for at få mere ind på lønkontoen. Det viser en ny undersøgelse blandt ledere, som har skiftet job inden for de seneste fem år. Her fik 64 procent en lønstigning i forhold til det hidtidige job. Og det er ikke småpenge, vi taler om. Den typiske lønstigning lå mellem 11 og 20 procent, og for hele to tredjedele af dem, som fik mere i løn, var stigningen på mere end 10 procent. 

Lederne har gennemført undersøgelsen blandt i alt 6.119 medlemmer med personaleansvar, hvoraf knap halvdelen har skiftet job inden for de seneste fem år.

 

Bjarne Henning Jensen, ledelsesrådgiver i Lederne, har også den klare erfaring, at man ved jobskifte har en oplagt mulighed for at hente en lønstigning.

- Du står helt naturligt i en rigtig god forhandlingsposition, når en ny arbejdsgiver har besluttet sig for, at du er den, som de allerhelst vil ansætte. Og det skal man selvfølgelig benytte sig af. Det er langt lettere at høste en solid lønstigning, når du lander et nyt job, end når man først er inde i virksomheden og typisk er underlagt en bestemt lønstruktur, hvor det er svært at lave store hop. Derfor er det afgørende at komme ind på en fornuftig startløn, som man er godt tilfreds med, siger Bjarne Henning Jensen.


Lønforhandling kræver forberedelse

Bjarne Henning Jensen opfordrer derfor også alle til at sætte sig godt ind i lønniveauet i den virksomhed, man overvejer at skifte til, og i det hele taget forberede sig grundigt til lønforhandlingen. Som medlem af Lederne kan det blandt andet ske ved at tjekke Ledernes Lønberegner, som bygger på over 80.000 medlemmers præcise løn trukket fra Danmarks Statistik. Her kan man taste sig frem til, hvad ledere med en bestemt titel, uddannelse og erfaring gennemsnitligt tjener i forskellige virksomhedsstørrelser, brancher og steder i landet.

De overordnede tal viser altså, at to tredjedele af de ledere, som har skiftet job inden for de seneste fem år, fik en lønstigning ud af det seneste jobskifte. Hvis man zoomer længere ind på tallene, viser det sig – måske ikke så overraskende – at det primært er dem, som har skiftet til et højere lederniveau, som har fået en lønstigning ud af det. Og det er kun halvdelen af dem, som skiftede til et samme job på samme niveau, der steg i løn. Og det studser ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen lidt over.

- Lønnen vil sjældent være det afgørende parameter for at skifte job, og det er naturligvis helt fint, hvis man med åbne øjne vælger et nyt job, fordi det er mere meningsfuldt eller udfordrende, selv om man bliver på den samme løn eller ligefrem skal gå ned i løn. Men det er ærgerligt, hvis det for nogle handler om, at de ikke havde forberedt sig godt nok eller var for hurtige til at sige ja til det første løntilbud, siger Bjarne Henning Jensen og uddyber:

- Det kan være overvældende at møde ny virksomhed, ny chef og så videre, når man er i et jobskifte, men midt i alt det nye, som man præsenteres for, er aftale om lønnen stadig en ligeværdig forhandling mellem virksomhed og ansøger. Og den forhandling skal man som ansøger forberede sig godt til.

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk