Når virksomheder søger nye medarbejdere, er det meget normalt at slå stillingen op på sociale medier såsom LinkedIn eller Facebook. Men de sociale medier bruges ikke kun til at gøre potentielle kandidater opmærksomme på jobbet. De bruges også på en anden måde; nemlig til at baggrundstjekke ansøgere eller potentielle kandidater til jobbet.
Det gør næsten seks ud af ti ledere ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Lederne blandt 1.183 ledere i den private sektor, der inden for de seneste to år har været med til at ansætte enten en lederkollega eller en medarbejder med videregående uddannelse. I undersøgelsen svarer 56 procent af lederne, at de ved den seneste ansættelse tjekkede udvalgte eller alle ansøgere på de sociale medier.
Ifølge ledelsesrådgiver hos Lederne, Flemming Andersen, er der ikke noget overraskende i, at man som leder tjekker jobkandidater på de sociale medier under rekrutteringsforløbet eller inden jobsamtalen.
- De fleste er ærlige, men nogle giver et lidt for positivt billede af deres kvalifikationer i deres ansøgning. Men på folks LinkedIn-profil kan man – til en vis grad – få bekræftet ansættelser, ansvarsområder og resultater, som ansøgeren beskriver. Hvis man nu har skrevet, at man har været ansat et sted fra 2016 til 2017, men man på nettet kan se, at ansættelsen var fra medio december 2016 til medio januar 2017, er det en afvigelse fra den fulde sandhed, der også kan være på andre områder, forklarer Flemming Andersen.