Hver femte leder har ikke nogen form for lederuddannelse. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet YouGov har gennemført for Lederne blandt 2.808 ledere. Det er især lederne i den private sektor, som ikke har lederuddannelse. Der er også en klar tendens til, at lederne på større virksomheder oftere har lederuddannelse end kolleger på mindre steder.
Hver femte leder har ingen lederuddannelse
19 procent af lederne har ikke gennemført nogen form for lederuddannelse, viser ny undersøgelse fra Lederne. Ledernes organisation opfordrer til, at deres medlemmer får en formel lederuddannelse, selv om der er travlt i dagligdagen. Undersøgelsen viser, at det giver stort udbytte.
“Det er ofte lidt en aha-oplevelse at begynde på en lederuddannelse. Det giver lederne mulighed for at reflektere over deres erfaringer som leder, og de får nogle redskaber, som de fremover kan bruge til at træffe mere bevidste valg”
Thomas Christensen, uddannelseschef hos Lederne, opfordrer medlemmerne til at være meget opmærksomme på, at både de selv og deres underordnede ledere prioriterer at få en lederuddannelse.
- Det går heldigvis rigtig godt i dansk erhvervsliv for tiden, og mange virksomheder buldrer derudad. Men midt i travlheden er det vigtigt, at virksomhederne og lederne selv sætter tid og ressourcer af til, at lederne på alle niveauer får en lederuddannelse. Vi ved, at god ledelse er en helt afgørende faktor for virksomheder og organisationers resultater og udvikling, siger Thomas Christensen.
Lederuddannelse giver mere bevidste valg
Undersøgelsen viser en svag tendens til, at flere har en lederuddannelse i dag end for to år siden, ligesom lidt flere har deltaget i en eller en anden for aktivitet i forhold til lederudvikling. Undersøgelsen viser også, at de ledere, som har deltaget i en kompetencegivende lederuddannelse i de seneste to år, oplever, at de har haft stor gavn af det. Hele tre ud af fire siger, at uddannelsen i meget høj eller høj grad har givet dem det udbytte, de forventede. Og mange af dem har også fået mere smag for lederudvikling fremover.
- Det er ofte lidt en aha-oplevelse at begynde på en lederuddannelse. Det giver lederne mulighed for at reflektere over deres erfaringer som leder, og de får nogle redskaber, som de fremover kan bruge til at træffe mere bevidste valg. Ledere uden lederuddannelse kan sagtens være dygtige, men en lederuddannelse gør dem i stand til at lede mere strategisk og mindre på mavefornemmelsen, siger Thomas Christensen.
Lederuddannelse betaler sig
Derfor er han også ærgerlig over, at 40 procent af de ledere i undersøgelsen, som ikke har deltaget i noget lederudvikling de seneste to år, angiver, at det skyldes en nedprioritering af efteruddannelse i virksomheden. Samtidig siger over halvdelen af alle i undersøgelsen, at deres arbejdsplads ikke har et specifikt program for at udvikle nye ledere eller ledertalenter.
- I mange tilfælde skyldes det formentlig travlhed og en følelse af, at man har rigeligt at gøre med den daglige drift af virksomheden. Men generelt er talentudvikling og lederuddannelse helt klart en god investering for virksomheden på længere sigt, da det både giver bedre resultater, men også bidrager til at finde og fastholde de dygtige ledere i virksomheden, siger Thomas Christensen.
Han opfordrer derfor alle virksomheder til at arbejde strategisk med lederudvikling, hvilket knap halvdelen af lederne i undersøgelsen svarer, at deres virksomhed slet ikke eller kun i nogen grad gør i dag. Og et godt sted at starte vil være med de nye, unge ledere, hvor der i dag er flest, som ikke har nogen formel lederuddannelse. 42 procent af lederne under 35 år har ingen lederuddannelse.
Derudover bør de enkelte ledere selv være meget opmærksomme på, om de får tilstrækkelig med lederuddannelse – også for at stå bedst muligt rustet i deres egen videre karriere og lønudvikling.
- De fleste ledere i vores undersøgelse oplever, at lederuddannelse har positiv effekt på deres personlige udvikling og virke som leder. Mange siger også, at det har styrket deres netværk og været positivt for deres karriere, og en del oplever, at det har smittet direkte positivt af på deres lønudvikling, siger Thomas Christensen./p>