Selvom eksempelvis jobsamtalen er virtuel, så er det vigtigt at være mindst lige så forberedt, som du ville være, hvis du skulle møde op fysisk.
1. Tjek dit brugernavn på Skype
Med et forkert-klingende Skype-brugernavn kan du nemt sende et uheldigt signal. Hvis dit brugernavn ikke egner sig til et jobinterview, så bør du omdøbe det til et, som er mere anvendeligt i forretningsverdenen.
2. Vær opmærksom på din placering i rummet
Præcis som din påklædning vil omgivelserne, du sidder i, sende et signal til dem på den anden side af skærmen. Derfor:
- Sørg for, at din internet- og telefonforbindelse er stabil, så du ikke pludselig falder ud af mødet.
- Tænk over belysningen: Der skal være rigeligt med lys, så modtageren kan se dig tydligt, særligt nu hvor I ikke mødes personligt.
- Vær opmærksom på din kropsholdning: Læg mærke til, om du sidder et sted, hvor du hænger ind over bordet, eller falder sammen i kroppen. Sørg for at sidde godt med en afslappet rank holdning, så du via dit kropssprog udstråler energi og engagement.
- Overvej, om din computer skal hæves, så du kigger direkte ind i kameraet, og du ikke bliver filmet fra en skæv vinkel.
- Sørg for, at du ikke bliver forstyrret undervejs i interviewet. Der skal være ro omkring dig.
3. Forbered dig – ekstra meget
Det er sværere at imponere med en sprudlende energi og godt humør bag en skærm, end når man mødes ansigt-til-ansigt. Derfor er du nødt til at forberede dig ekstra meget, når samtalen foregår digitalt.
- Sørg for at øve dig på, hvad du vil sige, så du undgår at sidde at læse op og dermed miste kontakten til din samtalepartner
- Øv dig, så ordene falder naturligt, og din tale er flydende. Kig ind i kameraet, samtidig med at du taler frit.
Finde inspiration til forberedelse af jobsamtalen
4. Vær opmærksom, og lyt grundigt efter
Når jobinterviewet afholdes virtuelt, går der små signaler tabt. Det kan både være stemmeføring, vejrtrækning og kropssprog, og derfor kan der opstå situationer, hvor du kommer til at afbryde eller svarer for hurtigt.
- Lyt grundigt efter, hvad den, du taler med, siger. Hold pause, særligt hvis der er forsinkelser på forbindelsen.
- Lyt tålmodigt, træk vejret dybt ind, kig ind i kameraet, og besvar spørgsmålet. Giv dig lidt bedre tid i samtalen, end du normalt ville gøre, hvis du sad ansigt-til-ansigt. Det giver dem, du taler med, en chance for at opleve dig, og dialogen opleves samtidig mere naturlig.
5. Følg op
Præcis som ved en almindelig samtale er det godt at få spurgt ind til processen.
- Husk, at få spurgt om, hvornår du kan forvente at høre noget fra virksomheden igen. Det er mest for din egen skyld, så du ikke skal vente på svar i længere tid.
- Hvis du glemmer at spørge, så send en mail til den, du har holdt mødet med. Tak for et godt møde, og spørg ind til, hvornår du kan forvente at høre fra dem igen.
Held og lykke med din jobsamtale på Skype!