Du vil sige op

Økonomi og jura er de to vigtigste forhold, du skal have for øje, hvis du vil sige dit job op. Ikke mindst hvis ikke du har et nyt job i baghånden.

Du vil sige op

Hvis du vil sige dit job op, er der en række ting, du skal være opmærksom på, inden du tager beslutningen. Det kan nemlig få betydning for dine dagpenge og tillægsforsikring, hvis du siger dit job op uden at have fundet et nyt. Du kan læse mere om, hvad du bør være opmærksom på længere nede.

Vi rådgiver dig, hvis du vil sige op
Hos Lederne hjælper og rådgiver vi dig, hvis du ønsker at sige op. Er du i tvivl, eller mangler du råd og vejledning om din situation, så kan vi hjælpe dig videre.

Få professionel Ledersparring

Som medlem af Lederne har du mulighed for at få en gratis Ledersparring over telefonen med en af vores professionelle ledelsesrådgivere. Sparringen kan være din genvej til at blive mere afklaret i din beslutning om, hvorvidt du skal sige op.

Dine økonomiske muligheder hvis du selv siger op

Udbetaling af dagpenge

Du kan godt selv sige dit job op og overgå direkte til dagpenge, hvis du i øvrigt opfylder betingelserne. Men hvis du ikke har en "gyldig grund" til at sige op, skal du først igennem en karantæne på 111 timer, før du kan få dagpenge. 

Læs mere om selvforskyldt ledighed og gyldige grunde til at sige op

Udbetaling af Ledernes tillægsforsikring

Du kan ikke få udbetalt din tillægsforsikring hos Lederne, hvis du selv siger op. Du kan kun få udbetalt forsikringen, hvis du bliver ufrivilligt ledig. Det vil sige, hvis din arbejdsgiver opsiger dig, går konkurs eller lignende. Du kan derfor heller ikke få udbetalt forsikringen, selv om A-kassen vurderer, at du har en gyldig grund, for eksempel at din læge har tilrådet, at du selv opsiger dit job på grund af sygdom.

Læs om reglerne for udbetaling af tillægsforsikringen her

Vær opmærksom på dette, hvis du overvejer at sige op

Nyt job

Det er i de fleste tilfælde en god ide, hvis du venter med at sige din stilling op, til du er sikker på at have et nyt job, og i den forbindelse har færdigforhandlet og underskrevet ansættelseskontrakten med din nye arbejdsgiver. Lederne tjekker gerne din kontrakt, inden du skriver under. Du får svar indenfor 24 timer på hverdage.

Indsend din kontrakt til gennemgang

Kend dit opsigelsesvarsel

Når du vil sige op, skal du kende dit opsigelsesvarsel. Det fremgår af din kontrakt eller dit ansættelsesbevis.

Hvis du er ansat som funktionær, kan du normalt sige op med en måneds varsel til fratrædelse ved næste måneds udgang. Hvis du eksempelvis ønsker, at din sidste arbejdsdag skal være den 30. november, skal du sørge for, at din arbejdsgiver har modtaget din opsigelse senest den 31. oktober.

Beregn din opsigelsesvarsel

Opstår der tvivl om, hvorvidt opsigelsen er kommet frem i rette tid, er det dig, der skal kunne dokumentere det. Derfor anbefaler vi, at du altid sender en skriftlig opsigelse til din arbejdsgiver og får en kvittering for modtagelse.

Indholdet i din opsgielse

Når du siger op, bør du gøre det skriftligt. Det er vigtigt, at du skriver datoen for din opsigelse samt den dato, du fratræder. Eksempelvis: "Jeg opsiger hermed min stilling i XX pr. d.d. til fratrædelse med udgangen af … måned."

Du behøver ikke give nogen forklaring på dit ønske om at fratræde, og der er som regel ikke grund til at komme med uddybende forklaringer.

Klausuler og loyalitetspligt

Tjek i din ansættelseskontrakt, om du er omfattet af klausuler, inden du siger op.  Klausuler kan nemlig have betydning for dit fremtidige job. Eksempler på klausuler kan være en konkurrence-, kunde- eller jobklausul.

Læs mere om klausuler

Vær opmærksom på, at din almindelige loyalitet og tavshedspligt over for arbejdsgiveren også gælder i opsigelsesperioden.

Læs mere om loyalitet og tavshedspligt

Hjælp til dig

Gør dit job til dit drømmejob

Har du mistet gejsten i jobbet? Få en ny vinkel på dit nuværende job.

Ledelsesjob

Måske ligger drømmejobbet lige om hjørnet?

Overvejer du at blive selvstændig? 

En opsigelse kan være en anledning til at tænke i nye karriereveje. Hvis du overvejer at starte din egen virksomhed, kan vi guide dig på vej og hjælpe dig med at få den bedst mulige opstart. Og tager du skridtet fuldt ud, kan du blive medlem af Lederne Virksom, der er målrettet selvstændige.

Ring eller skriv til os

Vi sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage fra kl. 8-17 (fredag kl. 8-16) på tlf. 3283 3283. Du kan også skrive til os, bestille Ledersparring eller indsende din kontrakt, hvis du har fået nyt job.