Kan du holde fri mellem jul og nytår?

De stille juledage kan være et godt tidspunkt at holde fri og sætte ekstra ind på energikontoen, men i år vil mange komme til at mangle ferie på grund af den nye ferielov. Det kan der dog være råd for. Her kan du læse om dine rettigheder og muligheder for at holde fri mellem jul og nytår, og få genopfrisket hukommelsen omkring de officielle helligdage.  

12. november 2020

Har du ferie nok til at holde fri mellem jul og nytår?

Det er vigtigt at få ladet batterierne op med nogle fridage fra jobbet, og hvis juledagene er stille på din arbejdsplads, kan det være et godt tidspunkt at få et længere afbræk fra hverdagen. Men netop i år vil mange komme til at mangle feriedage for at kunne holde fri mellem jul og nytår, da vi i september måned overgik til den nye ferielov og den såkaldte samtidighedsferie, hvor vi optjener 2,08 dages ferie pr. måned:

”Fordi vi lige er overgået til den nye ferielov vil mange simpelthen ikke have nået at optjene nok ferie til at holde fri mellem jul og nytår. I år falder julen sådan, at vi skal bruge op til 7 feriedage for at holde ferie samtidig med fx skolernes juleferie, og har man også holdt ferie i efteråret, så kommer man hurtigt til kort”, lyder det fra teamchef og advokat i Lederne Rikke Agervig Helles. 

God ide at tjekke op på feriedagene
Men hun påpeger også, at der er hjælp at hente i den nye ferielov, som har gjort det muligt for lønmodtagere at få ferie på forskud, hvilket helt konkret betyder, at man ved at lave en særlig aftale med sin arbejdsgiver kan låne ferie, inden den er optjent.

Så er du i tvivl, om du kan holde fri mellem jul og nytår, er det en god ide at tale med din arbejdsgiver om muligheden for at afholde ferie på forskud. Hvis I kan aftale det, vil du ”låne” feriedage, som så som fradraget efterhånden som du optjener feriedage i de kommende måneder.

”Hvis du ikke har feriedage med dig fra det gamle ferieår, og fx har holdt efterårsferie eller anden ferie, så er det en god ide at tjekke, hvor mange feriedage du har stående. Det kan du tjekke ved at se på din lønseddel eller spørge jeres lønkontor, bogholder eller lignende. Og ønsker du at holde ferie på forskud, så husk at du skal indgå en særskilt aftale med din arbejdsgiver”, lyder opfordringen fra Rikke Agervig Helles.

Læs mere om reglerne for at holde ferie på forskud her

Skema over samtidighedsferie

De officielle helligdage i julen
Det er kun den 25. og 26. december samt 1. januar, der er officielle helligdage i julen. Selv om en del medarbejdere har fri juleaftens- og nytårsaftensdag den 24. og 31. december uden at blive trukket i løn og uden at afvikle ferie, er de to dage som udgangspunkt almindelige arbejdsdage.

Arbejde på helligdage
Hvis du har et arbejde, som kræver, at du er til stede, kan du være forpligtet til at arbejde på de officielle helligdage – for eksempel hvis du er læge, køkkenchef eller leder i detailbranchen. I stedet kan det være en mulighed at holde ferie op til eller efter perioder med spidsbelastning.

Med mindre du har aftalt andet med din arbejdsgiver, har du kun ret til almindelig løn, selvom du arbejder på helligdagene.

Lukket mellem jul og nytår
Hvis din afdeling eller virksomhed holder kollektivt lukket mellem jul og nytår, skal din arbejdsgiver have varslet, at alle medarbejdere skal holde ferie. Ifølge ferieloven skal din arbejdsgiver have varslet juleferien mindst en måned før.

Hvis din arbejdsgiver har varslet ferien korrekt, har du og dine medarbejdere og kollegaer pligt til at holde ferie, også selvom det bliver for egen regning. Kollektiv lukning er nemlig det eneste tilfælde, hvor virksomheden kan varsle ferie, uden at du har feriepenge at holde ferie for.  Er det tilfældet, er der under visse betingelser mulighed for at modtage dagpenge under kollektiv ferielukning mellem jul og nytår.  

Læs mere om reglerne for kollektiv ferielukning her

Få hjælp af vores juridiske eksperter

Vi gennemgår din opsigelse

Send din opsigelse sammen med alle relevante bilag til os. Så sikrer vi, at dine rettigheder bliver overholdt.

Du får svar inden for 24 timer på juridisk rådgivning.

Få rådgivning om ferie, barsel, sygdom og andet, der vedrører din ansættelse.

Læs også på Lederstof.dk