Rul den røde løber ud for udenlandske iværksættere

Danskerne er dårlige til iværksætteri. Vi halter efter landene omkring os, når man måler på andelen af erhvervsaktive, der forsøger sig som selvstændige.

Af Svend Askær, formand for Lederne, bragt i Børsen 31. januar 2020.

31. januar 2020

Knap seks procent af danskerne i den erhvervsaktive alder er i gang med at etablere egen virksomhed eller har gjort det inden for de seneste tre et halvt år. Det er under niveauet i de andre nordiske lande og kun halvt så højt som i Holland. Det skal vi gøre bedre.

Først og fremmest skal vi sørge for, at det bliver lettere at rekruttere dygtige medarbejdere. Samtidig skal beskatningen af afkast til ejere og investorer sættes ned.

Får vi ryddet ud i hindringerne og skabt bedre vilkår for iværksættere, vil Danmark stå stærkt

Svend Askær, formand for Lederne

Manglen på talent har desværre fået mange start-ups med succes til at flytte til udlandet. Det gælder eksempelvis it-succeserne Unity, Tradeshift og Zendesk.

Den udvikling skal vi have stoppet. Men hvorfor ikke gå længere end det? Hvorfor ikke have en ambition både at holde på egne iværksættere og sideløbende tiltrække nye fra udlandet?

Hvis vi skal gå fra iværksætter-brain drain til brain gain, er vi nødt til at justere de regler, der i dag gælder for udlændinge, der vil slå sig ned som selvstændige herhjemme.

Iværksættere fra lande uden for EU er underlagt en række restriktioner, hvis de søger dansk opholds- og arbejdstilladelse.

LÆS OGSÅ: Danmark skal holde sig i det digitale førerfelt

Blandt andet må der ikke være flere end tre ansøgere bag en iværksættervirksomhed. Det er en skør regel. Hvis de samme regler havde gjaldt for alle iværksættere, ville en af vores største vækstsuccesser, Sitecore, måske ikke have set dagens lys. For bag Sitecore står fem venner med en virkelig god idé.

Får vi ryddet ud i hindringerne og skabt bedre vilkår for iværksættere, vil Danmark stå stærkt. Vi bliver jævnligt kåret som et af de bedste lande at bo i, vi er i top på digitalisering, og vi har en velfungerende velfærdsstat, som giver karrieremennesker gode muligheder for at kombinere familieliv med et travlt arbejdsliv.

Derfor kan det kun gå for langsomt med at få rullet den røde løber ud for iværksætterne, uanset om de allerede bor her eller vil overveje at gøre det i fremtiden.