Hvad er en arbejdsskade?
I loven om arbejdsskadesikring skelnes der mellem to typer arbejdsskader; ulykker og erhvervssygdomme. Det kan du læse mere om her, hvor du også læse om sygdom som følge af stress som arbejdsskade.
Ulykker
En ulykke bliver som udgangspunkt anerkendt som en arbejdsskade, hvis ulykken kan siges at være egnet til at give de gener, du har. Det er dog ikke altid nok, at der er sammenhæng mellem den påvirkning, du har været udsat for, og den skade, du har fået. Har påvirkningen for eksempel forværret en tidligere skade, vil det kunne medføre fradrag i erstatningen eller afslag på anerkendelse.
Selvom skaden ikke sker på dit arbejde, kan den godt anerkendes som arbejdsskade. Skaden skal blot være sket, mens du udfører dit arbejde.
Erhvervssygdomme
En erhvervssygdom kan som udgangspunkt anerkendes som arbejdsskade, hvis du har fået en sygdom, der kan sættes i forbindelse med dit arbejde, eller hvis den opfylder kravene fra Arbejdsmarkedets Erhvervsskring. Sygdom som følge af stress kan eksempelvis være en arbejdsskade.
Sygdom som følge af stress som arbejdsskade
Når du henvender dig til din egen læge på grund af en stress-betinget sygemelding, har din læge pligt til at foretage en anmeldelse til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvis lægen vurderer, at din sygemelding muligvis kan skyldes forhold på dit arbejde. Du behøver altså ikke selv gøre noget. Lægen har faktisk pligt til at anmelde din sygemelding, uanset om du har givet dit samtykke. Baggrunden for det er på den ene side at skaffe viden, som kan forebygge nye arbejdsskader, på den anden side at give dig ret til mulig erstatning.
Når din læge har anmeldt din sygemelding, vurderer Arbejdsmarkedets Erhvervssikring herefter, om sygdommen er en arbejdsskade, og om du kan få erstatning. Praksis på nuværende tidspunkt er dog, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke betragter stress i sig selv som en sygdom, men som en tilstand. Det betyder, at du ikke kan få erstatning for stress. I de sjældne tilfælde hvor stress medfører kroniske sygdomme som eksempelvis depression og angst, har styrelsen mulighed for at anerkende arbejdsskaden og udmåle erstatning.
Læs mere på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside
I Lederne tager vi stress alvorligt, og vi har stor erfaring med at rådgive vores medlemmer om stress. Derfor tilbyder vi også LederSparring om trivsel og stress, hvor du kan tale med en af vores erfarne ledelsesrådgivere.