Uanset om du er ejerleder, konsulent eller freelancer, er der forsikringer, der passer til din situation.
Forsikringsforholdnår du er selvstændig
Når du har egen virksomhed, er nogle forsikringer lovpligtige, mens andre er en frivillig mulighed for at minimere risici og gøre dig mere tryg.
De lovpligtige forsikringer
- Hvis din virksomhed ejer fast ejendom, skal den have en forsikring mod skader på ejendommen, der er opstået pga. brand, vand, storm, tyveri eller hærværk.
- Ligesom det er lovpligtigt for alle andre bilejere at have en ansvarsforsikring, skal du også tegne en ansvarsforsikring, hvis din virksomhed ejer biler eller andre køretøjer.
- Hvis din virksomhed har medhjælpere – uanset om de er fastansatte eller ej, og uanset om de er lønnede eller ej – skal den ifølge Arbejdsskadesikringsloven have en forsikring mod erhvervssygdomme via Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Oprettelsen sker automatisk, når virksomheden bliver registreret som arbejdsgiver hos Erhvervsstyrelsen, og bidraget til forsikringen bliver også automatisk trukket, når du som arbejdsgiver indbetaler ATP-bidrag.
- Du skal selv tegne en arbejdsskadeforsikring, og det kan ske hos de fleste forsikringsselskaber. Den dækker erstatningskrav vedrørende varigt mén, tab af erhvervsevne og forsørgertabserstatning i tilfælde af ulykker på arbejdspladsen.
Lederne Virksom tilbyder de lovpligtige forsikringer i samarbejde med Gjensidige.
De frivillige forsikringer
- Heltidsulykkesforsikring
Ejer du en personligt drevet virksomhed, og derfor ikke har en formel ansættelsesaftale, vil du ofte ikke være omfattet af den sædvanlige arbejdsskadeforsikring. Det samme vil gælde for en evt. medhjælpende ægtefælle. Undersøg hos dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket, og tegn evt. en frivillig heltidsulykkesforsikring. Du kan også overveje Lederne Virksoms Indtægtssikring, der kan give op til 60.000 kr. skattefrit om måneden, hvis du kommer ud for en ulykke, bliver syg i længere tid, indlagt akut eller ramt af kritisk sygdom.
I mange tilfælde vil der være en god idé at kombinere ulykkesforsikringen med en erhvervsudygtighedsforsikring, dvs. en forsikring, der dækker, hvis du helt eller delvist mister evnen til at arbejde.
-
Erhvervsansvarsforsikring
Er uheldet ude og din virksomhed hæfter for nogle skader, kan det være en tung økonomisk byrde for virksomheden, og du risikerer selv at skulle betale erstatningen. Det er derfor vigtigt at vurdere risikoen for, at du bliver skyld i skader i forbindelse med virksomhedens drift. Det er altid en god idé at tale med sit forsikringsselskab løbende for at sikre, at virksomheden er dækket bedst muligt. Risikoen for at virksomheden bliver skyld i skader, er typisk større, hvis der er ansatte, fordi du som arbejdsgiver hæfter, hvis medhjælpere eller ansatte kommer til at ødelægge noget. Derudover kan du komme til at hæfte, hvis der sker en arbejdsulykke, og virksomheden er skyld i ulykken. Den lovpligtige arbejdsulykkesforsikring dækker ikke svie og smerte eller tabt arbejdsfortjeneste, og derfor kan medarbejderen rejse de krav mod virksomheden.
-
Erhvervsløsøreforsikring
Overvej at tegne en forsikring, der dækker virksomhedens inventar og udstyr, fx i tilfælde af brand eller tyveri. Vær opmærksom på, at hvis du driver virksomhed fra din egen bolig, vil din indbo- og husforsikring normalt ikke dække skader på inventar, der i boligen men bliver brugt erhvervsmæssigt.
- Driftstabsforsikring
En driftstabsforsikring sikrer virksomheden mod tabt indtjening pga. brand- eller vandskader, tyveri eller hærværk.
- Produktansvarsforsikring
Hvis din virksomhed primært beskæftiger sig med at producere eller forhandle produkter, bør du sætte dig grundigt ind i reglerne om produktansvar. Produktansvarsloven bestemmer, at du som producent eller mellemhandler hæfter for skader, der er opstået pga. et defekt produkt. Særligt hvis du importerer produkter fra en udenlandsk producent, skal du overveje, hvordan situationen vil være, hvis der skulle opstå en skade pga. et af de produkter.
Er du freelancer eller konsulent?
Har du freelance/konsulent-opgaver for en kunde, er du som udgangspunkt ikke dækket af kundens forsikringer, hvis du kommer til skade eller bliver syg. Du risikerer også krav om erstatning, hvis der viser sig at være fejl ved dine produkter eller rådgivning. Som minimum bør du have en erhvervsansvarsforsikring, personskadeforsikring og en lønsikring.