Hvis du skal lukkedit kapitalselskab

Ønsker du at lukke din virksomhed, har du en række muligheder. Hvordan din virksomhed bør ophøre, afhænger af årsagen til lukningen.

Hvis du driver virksomhed i selskabsform (anpartsselskab, aktieselskab, iværksætterselskab eller partnerselskab), kan dit selskab som udgangspunkt ophøre på fem måder:

  • Konkurs
  • Rekonstruktion
  • Tvangsopløsning
  • Frivillig likvidation
  • Opløsning ved erklæring (kun for ApS)

Hvilken løsning, der er mest hensigtsmæssig for din virksomhed, afhænger af virksomhedens konkrete situation. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker vejledning om dine muligheder.

Konkurs

Hvis din virksomhed ikke kan betale sin gæld, kan det være nødvendigt, at virksomheden bliver erklæret konkurs. Din virksomhed skal med andre ord være insolvent for at gå konkurs.

Formålet med en konkurs er at lukke dit selskab og sælge dets værdier, så pengene fra salget kan blive fordelt ud mellem virksomhedens kreditorer.

En konkurs kan enten ske på din egen eller en kreditors anmodning.

Det betyder en konkurs for dig og dit selskab

Når Skifteretten erklærer virksomheden konkurs, udpeger de en kurator, som overtager ledelsen af virksomheden. Fra det tidspunkt er det kuratoren, der har ansvaret for selskabet og dets værdier.

Det er derfor ikke længere dig som tidligere ejer og/eller direktør i selskabet, der træffer beslutninger eller disponerer i selskabet.

Omkostningerne ved konkursbehandling

Det er den, der begærer konkurs, der skal stille økonomisk garanti for at dække udgifterne ved konkursbehandlingen. Har du selv anmodet om konkurs, skal du altså betale udgifterne forbundet med behandlingen.

Det er Skifteretten, der fastsætter beløbet, som normalt er 30.000 kroner.

Har du brug for en advokat?

Hvis du har brug for juridisk bistand i en konkurssituation, kan vi henvise dig til vores samarbejdspartner advokatfirmaet Bech-Bruun.

Se dine muligheder hos Bech-Bruun 

Har du brug for sparring?

Kontakt os

Har du spørgsmål til at lukke dit kapitalselskab? Vores dygtige hold af jurister sidder klar til at hjælpe dig. Hvis du skriver til os, får du svar inden for 24 timer på hverdage. 

32 83 01 10
Mandag - Fredag
8.00-16.00

Rekonstruktion

Hvis din virksomhed er levedygtig, men ude af stand til at betale egen gæld, kan en rekonstruktion være en mulighed.

Formålet med en rekonstruktion er at videreføre en virksomhed ved at omstrukturere økonomien, indgå aftaler med kreditorer og genoprette en sund drift, så virksomheden undgår en konkurs.

En rekonstruktion skal altid indeholde en af følgende:

1. Tvangsakkord

En ordning, hvor virksomhedens kreditorer accepterer, at virksomheden ikke behøver at betale hele gælden tilbage, eller at virksomheden får længere tid til at betale den.

2. Virksomhedsoverdragelse

En situation, hvor hele eller dele af virksomheden overdrages til en ny ejer. Dette kan ske for at sikre virksomhedens aktiviteter i et nyt regi, hvor den økonomiske situation er mere stabil. Overdragelsen kan inkludere aktiver, medarbejdere og kundeaftaler.

Sådan forløber en rekonstruktion trin for trin

1. Rekonstruktionen indledes

Du, eller en kreditor, anmoder om rekonstruktion til skifteretten. Det kaldes en rekonstruktionsbegæring. Når skifteretten behandler anmodningen, udnævner de en rekonstruktør. Det er typisk en advokat, der skal stå for rekonstruktionen. Derudover udpeger skifteretten en uvildig regnskabskyndig, som typisk er en revisor.

 

2. En rekonstruktionsplan skal vedtages

Rekonstruktøren vil indkalde til et møde i skifteretten, senest fire uger efter rekonstruktionen er indledt. Mødet bliver kaldt “fire-ugers-mødet” eller “planmødet”, og her deltager virksomhedens kreditorer. Formålet er at vedtage en rekonstruktionsplan.

Før mødet laver rekonstruktøren et forslag til rekonstruktionsplanen, som skal indeholde:

  • En umiddelbar status og vurdering af aktiver og passiver
  • En beskrivelse af formålet med den anmeldte rekonstruktion

En plan for hvordan rekonstruktionen kommer til at foregå – herunder en plan for betaling af kreditorer

På mødet kan kreditorerne komme med småændringer til rekonstruktionsplanen. Hvis et flertal af kreditorerne stemmer imod planen, vil rekonstruktionen typisk ophøre. Dermed vil din virksomhed gå konkurs.

Kreditorer, som står til at få deres tilgodehavende dækket fuldt ud, vil ikke have stemmeret.

Hvis kreditorerne vedtager planen, og der derefter sker væsentlige ændringer i forudsætningerne for den vedtagne plan, vil der igen blive indkaldt til møde i skifteretten.

3. Rekonstruktionsforslag skal vedtages

Senest seks måneder efter planmødet skal rekonstruktøren indkalde til et afstemningsmøde i skifteretten. Det kaldes også “seks-måneders-mødet”.

Formålet med mødet er, at kreditorerne skal stemme om selve rekonstruktionsforslaget. Forslaget indeholder typisk et forslag til en tvangsakkord og/eller en virksomhedsoverdragelse.

Skifteretten stadfæster herefter forslaget. Hvis forslaget ikke bliver vedtaget, bliver virksomheden erklæret konkurs.

Rekonstruktøren kan i samråd med kreditorerne bede om at få afstemningsmødet udsat to gange med to måneder ad gangen. Rekonstruktøren skal 14 dage forud for mødet sende forslaget til alle, der bliver berørt af rekonstruktionen.

4. Rekonstruktion ophører

En rekonstruktion er normalt afsluttet i løbet af 6-12 måneder. Rekonstruktionen bliver afsluttet på én af følgende måder:

  • En akkordaftale
  • Virksomhedsoverdragelse
  • Konkurs
  • Solvens

Har du brug for en advokat?

Hvis du har brug for juridisk hjælp som medlem af Lederne Virksom, henviser vi til vores samarbejdspartner advokatfirmaet Bech-Bruun.

Tvangsopløsning

Et kapitalselskab kan blive tvangsopløst, hvis det ikke overholder visse krav. Det kan ske, hvis:

  • Erhvervsstyrelsen ikke har modtaget selskabets godkendte årsrapport til tiden, som loven kræver.
  • Selskabet ikke har den ledelse eller det hjemsted, der er foreskrevet i loven eller i selskabets vedtægter.
  • Selskabet ikke har anmeldt en revisor, selv om det er lovpligtigt for selskabet.
  • Selskabet ikke har anmeldt en revisor, selv om generalforsamlingen har besluttet, at selskabets årsregnskab m.v. skal revideres.
  • Ledelsen ikke har håndteret krav på selskabskapital, som ikke kan betales.
  • Erhvervsstyrelsen vurderer, at selskabet drives ulovligt, eller der er tegn på økonomisk kriminalitet.

Modtager du en begæring om tvangsopløsning fra Erhvervsstyrelsen, vil du i første omgang få en frist til at rette op på det krav, der er tale om.

Har du ikke mulighed for at rette op på det, vil Erhvervsstyrelsen efterfølgende anmode Skifteretten om at tvangsopløse selskabet.

Hvis dit selskab bliver taget under tvangsopløsning

Hvis din virksomhed bliver taget under tvangsopløsning, vil Skifteretten vælge en eller flere likvidatorer for selskabet. En likvidator overtager ledelsen af virksomheden fra dig som tidligere ejer og/eller direktør og kan alene disponere over virksomheden.

Dit selskab kan i denne situation blive genoptaget under visse betingelser.

Frivillig likvidation

Du kan lukke dit selskab med en frivillig likvidation, hvis selskabet har midler nok til at betale alle kreditorer i forbindelse med ophøret.

Det er generalforsamlingen, der beslutter, om selskabet skal træde i likvidation. Generalforsamlingen vælger samtidig en eller flere likvidatorer, som træder i ledelsens sted og har ansvaret for at gennemføre likvidationen.

Processen med frivillig likvidation

Når generalforsamlingen har besluttet at træde i likvidation bliver det offentliggjort i Erhvervsstyrelsen. Herefter skal alle selskabets kreditorer anmelde deres krav i selskabet inden for tre måneder fra offentliggørelsen. Efter de tre måneder kan selskabet lukkes.

Opløsning ved erklæring (kun for ApS)

Hvis du søger nye karriereveje eller ønsker at gå på pension, kan du vælge at opløse dit selskab.

For at opløse selskabet skal selskabets kapitalejer afgive en erklæring til Erhvervsstyrelsen. Erklæringen skal bekræfte, at al gæld er betalt, og at det er besluttet at opløse kapitalselskabet.

Krav til opløsning af selskabet

Erhvervsstyrelsen skal modtage erklæringen senest to uger efter, at den er underskrevet af kapitalejerne.

Du skal samtidig sende styrelsen en erklæring fra SKAT om, at der ikke er skatte- eller afgiftskrav. Herefter kan Erhvervsstyrelsen slette selskabet i CVR-registret.

Som ejer har du et personligt ansvar ved opløsning

Som ejer skal du være opmærksom på, at du hæfter personligt, solidarisk og ubegrænset for eventuel gæld, når du bruger denne opløsningsform.

Læs mere om hæftelse og ansvar

Vil du vide mere?

Kvinde_snakker_med_mandling_kollega_article-card_576x324

Overdragelse af virksomhed

Her kommer tekst

Mand_foran_gul_vaeg_udenfor_article-card_576x324

Lukning af personligt eget virksomhed

Få overblik over, hvordan du afmelder din virksomhed hos myndighederne og håndterer en eventuel konkurs.

Kvinde bagfra står på lang gang

Hæftelse og ansvar

Tekst mangler stadig