Mand_syg_i_seng_content-header_768x384

Få styr på reglerne hvis du bliver syg

Hvis du bliver syg, er der heldigvis nogle regler, som kan hjælpe og beskytte dig i din ansættelse.

Når du er syg, har du ret til fred og ro til at blive rask igen. Du er ikke forpligtet til at arbejde eller fortælle, hvad du fejler. Det vigtigste er, at du sygemelder dig efter reglerne i din ansættelse og kan dokumentere din ret til fravær, hvis din arbejdsgiver beder om det.

Reglerne gælder, uanset om du er syg i kortere eller længere tid.

Lovligt fravær

Dine rettigheder til fravær afhænger af din kontrakt og eventuelt din overenskomst. Du har som udgangspunkt ret til at få fri, når du er syg. Som funktionæransat er du sikret løn under din sygdom. Du kan også have ret til fravær, hvis dine pårørende kommer ud for en ulykke eller bliver så syge, at de har brug for pasning.

Du har som udgangspunkt lov til fravær, hvis:

  • Du selv eller dine nærmeste bliver syg eller kommer ud for en ulykke
  • Du skal akut til lægen eller og tandlægen
  • Du er i behandling for barnløshed
  • Hvis en læge vurderer, at du skal opereres eller behandles

Hvis det er nødvendigt, at du er fraværende i længere tid, kan du i nogle tilfælde have mulighed for at tage orlov.

Læs mere om orlov

Løn under sygdom

Som funktionæransat er du sikret løn under sygdom. Du skal bare huske at sygemelde dig fra første sygedag. Du kan ofte se, hvordan du sygemelder dig, i personalehåndbogen eller din kontrakt.

Din arbejdsgiver må ikke spørge dig, hvad du fejler. Til gengæld kan arbejdsgiveren godt bede dig om et bud på, hvor længe du regner med at være væk for bedre at planlægge dine opgaver, mens du er fraværende.

Se guide til sygemelding

Dagpenge under sygdom

Du kan søge om dagpenge hos din kommune, hvis du ikke får løn under din sygdom eller bliver syg, mens du er ledig.

Antal sygedage

Som udgangspunkt er der ikke regler for, hvor mange sygedage du må have. Det vil stadig være lovligt fravær, hvis du fx selv er syg med influenza i 14 dage, og dit barn derefter slæber omgangssyge med hjem fra institutionen.

Opsigelse under sygdom

Langt de fleste arbejdsgivere vil gå langt for at du kan blive i jobbet, selv om du er syg. Men det sker, at samarbejdet desværre må stoppe - også mens du er syg. Du kan altså godt blive opsagt under sygdom med sygdom som begrundelse for opsigelsen.

Arbejdsgiver kan opsige dig med det opsigelsesvarsel, der står i din kontrakt. I nogle tilfælde kan arbejdsgiver opsige dig med kortere frist, hvis du inden for 12 måneder har været syg i 120 dage. Reglen hedder 120-dagesreglen. Reglen gælder kun, hvis den står i din kontrakt, og betingelserne for den ellers er opfyldt.

Hvis du bliver opsagt, mens du er syg, anbefaler vi, at du sender din opsigelse til os.

Mere om reglerne for opsigelse under sygdom

Indsend din opsigelse til os via selvbetjeningen

Arbejde under sygdom

Du skal ikke stå til rådighed for arbejdspladsen, når du er syg. Du er ikke forpligtet til at arbejde under sygdom – heller ikke besvare mails og telefonopkald.

Det kan selvfølgelig ske, at din arbejdsgiver kontakter dig, mens du er syg, hvis der er akut brug for at afklare noget fx i forhold til driften, som ikke kan vente. Ellers er du ikke forpligtet til at svare på henvendelser, mens du er syg.

Syg i ferien

Hvis du bliver syg op til eller under din ferie, kan du have ret til at holde ferien på et andet tidspunkt. Du skal bare huske at melde dig syg hos arbejdsgiver, hvis du vil have mulighed for erstatningsferie.

Tjekliste til sygdom op til og under din ferie

Syg i længere tid

Forhåbentlig kommer du ikke ud for at skulle sygemelde dig i lang tid ad gangen. Hvis det sker, skal du følge de samme regler for fx sygemelding og dokumentation som ved sygdom i kortere tid.

Der er ikke regler for, hvor længe du har ret til at være syg, men ved langvarig sygdom, har du nogle forpligtelser for at arbejdsgiver kan få refusion for dit fravær.

Har du været syg i flere år, og ser det ikke ud til, at du kommer til at arbejde på fuld tid igen, anbefaler vi, at du kontakter a-kassen.

Se guide til sygemelding

Mere om dokumentation for din sygdom

Kontakt Ledernes a-kasse

Har du brug for juridisk hjælp?

Som medlem af Lederne Spring kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.

Kom godt videre

Mand_arbejder_p_trappe_article-card_576x324

Ret til sygedagpenge

Du kan have ret til sygedagpenge, hvis du er syg. Se betingelserne, og bliv klogere på, hvordan du ansøger om sygedagpenge.

Mand_p_vrksted_article-card_576x324

Har du fået en arbejdsskade?

En arbejdsskadesag kan være en lang proces, og vi kan guide dig gennem hele forløbet – lige fra anmeldelse til afgørelse.

Kvinde_kigger_vk_article-card_576x324

Sådan sygemelder du dig

Følg denne guide, så du sygemelder dig korrekt og til tiden. Sygemeldingen foregår på samme måde, uanset sygdommen.

Ofte stillede spørgsmål om sygdom og fravær