Opsagt? Sådan kommer du videre til dit næste (leder)job

At blive opsagt kan ramme som en mavepuster. Spørgsmålet er, hvordan du genvinder balancen og lander dit næste job. Det får du her en række gode råd til fra to af vores karriererådgivere.

Mand ved computer med søn

Hvis du bliver opsagt – eller på godt dansk fyret – er det ikke kun din faste månedsløn, du mister. Du må også vinke farvel til hele den identitet, der ligger i det at have et job. Og det kan være svært at håndtere for mange – ikke mindst hvis du kommer fra et travlt lederjob og lige pludselig skal affinde dig med en hverdag som ledig med masser af tid og plads i kalenderen.

”Det er aldrig sjovt at blive opsagt – uanset hvad baggrunden er. Men der er alligevel stor forskel på, hvor hårdt det rammer. Nogle får hurtigt vendt det til en mulighed for at prøve noget andet, mens andre skal bruge noget tid på at sunde sig, inden de kan se fremad,” siger Dorte Nybjerg, karriererådgiver hos Lederne.

Kunsten er at passe på sig selv, men samtidig ikke vente for langt tid med at komme i gang med jobsøgningen, forklarer hun.

”Jo længere tid, du har været ledig, des sværere bliver det at komme i job igen. Der går ikke meget mere end 5-6 måneder før virksomhederne begynder at undre sig over, hvorfor du har været ledig så længe. Og så bliver det ekstra krævende at overbevise en kommende arbejdsgiver om, at du er det rette valg.”

Derfor er det vigtigt, mener Dorte Nybjerg, at du laver en klar strategi for din jobsøgning. Dels for at gøre jobsøgningen mere effektiv og målrettet. Men også for at sikre dig, at du har tid til at passe på dig selv og din mentale trivsel.

I samarbejde med Edel Mikkelsen, karriererådgiver hos Lederne med speciale i stresshåndtering, giver Dorte Nybjerg her en række gode råd til, hvordan du kommer bedst muligt videre til dit næste (leder)job.

Tal med andre om din situation
Mange sidder tilbage med en følelse af uretfærdighed, når de bliver opsagt. ’Hvorfor lige mig, når jeg nu gjorde mig så umage og havde så rasende travlt.’ Den følelse kan blive svær at løsrive sig fra, hvis du ikke får afløb for den.  

Det er derfor en god idé at tale med en, du kender godt og har tillid til. En ven, din familie eller en arbejdskollega. Vedkommende vil kunne forstå din frustration. Og ikke mindst se det naturlige i at du reagerer, som du gør. Og derfor vil det blive nemmere for dig at acceptere de tanker og følelser, opsigelsen har tilvejebragt.

Føler du dig hårdt ramt af din opsigelse – måske har du begyndende stresssymptomer eller ønsker at tage dem i opløbet – kan du med fordel søge professionel hjælp. Som medlem af Lederne har du mulighed for at booke en trivselssamtale, hvor du kan få hjælp til at forebygge og håndtere stress.

Book en trivselssamtale her

Afse tid til det, der giver dig energi
At blive opsagt kan opleves som en mavepuster, som det tager tid at komme sig over. Men det kan være svært at genfinde balancen, hvis dine tanker kredser om din jobsøgning fra morgen til aften. Du har brug for også at stoppe op og trække vejret – og lave noget, der giver dig energi. Det kan være alt fra at gå en tur i det fri til at læse en god bog.

Så husk at holde nogle gode pauser i løbet af dagen, hvor du kan få ladt batterierne op og klaret tankerne. Det får du brug for. Både for at kunne lægge opsigelsen og dit gamle job bag dig. Men også for at få energi og overskud til at komme videre i dit arbejdsliv.

Find ud af, hvad der motiverer dig
Når du har sundet dig oven på opsigelsen og føler dig klar til at søge nye udfordringer, er det vigtigt, at du får afklaret, hvilken retning din karriere skal tage. Ellers kommer du nemlig til at skyde med spredehagl og ender måske i et job, du slet ikke har lyst til at sidde i.

Derfor skal du spørge dig selv, hvad der motiverer dig, hvilke opgaver du brænder for, men også hvad der dræner dig for energi. Svaret kan du bruge som et pejlemærke for, hvilket spor du skal følge.

Måske når du frem til, at du faktisk trivedes med det, du lavede i dit nu tidligere job og derfor skal forsøge at finde noget lignende. Måske finder du ud af, at du skal prøve noget helt andet. Det vigtigste er, at du tager udgangspunkt i dig selv og det, der giver dig lyst til at gå på arbejde. 

Lav din research
Jo bedre du kender de virksomheder og den branche, du søger job i, des større er chancen for, at dit navn kommer til at lægge øverst i bunken af ansøgninger.

For hvis du kan vise, at du ikke bare har læst jobopslaget, men selv har gravet et spadeskridt dybere, vil du fremstå som en kandidat, der er motiveret og har lysten til at lande netop dette job. Samtidig vil det give dig en bedre forudsætning for at svare på, hvorfor netop du vil være en gevinst for virksomheden.

Husk også at researche på, hvordan din branche eller lignende brancher udvikler sig. Hvor ligger jobmulighederne? Hvad er det for nogle kompetencer, der bliver efterspurgt lige nu?

Med den rette research bliver du ikke bare klædt bedre på til at søge job, men undgår også at spilde tid på virksomheder eller et marked, hvor jobmulighederne er stort set udtømte.

Brug dit netværk
Dit netværk kan meget vel være nøglen til dit næste job. Ofte ikke direkte. Men måske kan dit netværk lede dig videre til relevante kontakter, som du ellers ikke ville kunne finde frem til. På den måde gør du ikke kun brug af dit eget netværk, men også af dit netværks netværk.

Husk på, at mange jobs slet ikke bliver slået op. Derfor giver det god mening at trække på de professionelle relationer, du har. Måske ender det ikke med et job i første omgang. Men hvis du kan skabe hul igennem til en virksomhed gennem dit netværk, kan det måske komme dig til gode på et senere tidspunkt. Er du på LinkedIn, skal du huske at opdatere din profil og bruge LinkedIn aktivt.

Spred også gerne ordet om din jobjagt i dit ikke-professionelle netværk – i sportsklubben, til din genbo eller til din gammel kammerat. Alle har et netværk, og nøglen til dit næste job kan ligge der, hvor du mindst venter det.

Fortæl, hvordan du kan skabe værdi for virksomheden
En god tommelfingerregel er, at du aldrig skal sende det samme CV og den samme ansøgning to gange. I stedet skal du hver gang målrette dit ansøgningsmateriale til lige præcis det job, du søger.

Det handler om at skære ansøgningsmaterialet til på en måde, så du kun har det mest relevante med i forhold til den pågældende stilling. Tænk især over, hvilke kompetencer og hvilken erfaring, du vil kunne bruge til at skabe værdi i jobbet. Og beskriv helt konkret, hvordan du vil gribe jobbet og opgaverne an.

Husk også at bruge tid på layoutet. Er dit CV af ældre dato, er skrifttypen og opsætningen måske gået af mode. Hvis du vil vise, at du er fremtidens medarbejder, er det ikke blot dine ord, der skal afspejle det, men også den grafiske opsætning, du vælger.

Læs mere om, hvordan du laver dit CV og ansøgning her

Vær klar til at ændre strategi
Statistikken taler sit tydelige sprog: Jo længere tid, du er væk fra jobmarkedet, des sværere er det at komme tilbage. Hvis din jobsøgning ikke har givet pote efter 3-4 måneder, bør du overveje at ændre strategi – især, hvis du har din første jobsamtale til gode.  

Måske er der beslægtede jobs eller brancher, der kunne være interessante for dig. Måske skal du få andre til at se dit ansøgningsmateriale igennem. Mange undersælger sig selv og kan meget mere, end CV’et og ansøgningen giver indtryk af. 

Det kan også handle om, at du skal skrue ned for kvantiteten og op for kvaliteten. Mange bliver utålmodige og begynder at søge flere og flere jobs. Men det er sjældent løsningen. De færreste får et job, de har søgt halvhjertet.

Book eller læs mere om karriesparring her

Du kan også finde videoer, skabeloner og meget mere til din jobsøgning her