Skriv en ansøgning til en opslået stilling

Ansøgningen er sammen med dit CV det første indtryk, virksomheden får af dig, og den kan være afgørende, når du skal inviteres til den første samtale blandt de andre ansøgere. Vi giver dig gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal skrive en ansøgning.

Kvinde foran computerskærm

Din ansøgning skal vække virksomhedens interesse for dig som kandidat. Du skal derfor svare på, hvorfor du søger jobbet, hvad du kan tilbyde, og hvordan dine erfaringer og kompetencer kan bruges i stillingen. Husk på, at din ansøgning ikke er dit CV skrevet i prosa. Din ansøgning er fremadrettet, hvor du beskriver, hvordan du kan bruge dine erfaringer og kompetencer i netop den stilling, du søger.

Download et eksempel på en ansøgning (Produktionsleder)

Download et eksempel på en ansøgning (HR Konsulent)

Skal du søge uopfordret? Læs mere

Fem gode råd til at skrive en ansøgning

  1. Vælg et indbydende og læsevenligt layout.
  2. Husk at tjekke for stavefejl – få en anden til at læse det igennem.
  3. Konvertér dit materiale til PDF-format, inden du sender eller uploader det.
  4. Undgå forkortelser, klicheer og indforstået sprog.
  5. Gør dig umage og vær ærlig. 

Før du skriver: Analysér stillingsopslaget og virksomheden

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i stillingsopslaget og virksomheden, inden du skriver en ansøgning. Du skal læse stillingsopslaget igennem og notere ned, hvad der motiverer dig ved jobbet. Læg mærke til tonen i stillingsopslaget – det kan give dig et indtryk af, hvilket sprog du bør henvende dig i.

Læs mere om, hvordan du analyserer et stillingsopslag

Det er ikke alle stillingsopslag, som er lige informative. Det kan derfor være gavnligt at søge yderligere information på virksomhedens hjemmeside, på sociale medier eller spørge i dit personlige netværk. Du kan også ringe til virksomheden og spørge mere ind til jobbet og profilen, de søger.

Få gode råd til, hvordan kontakter virksomheden angående et stillingsopslag

Gevinster: Præsentér dig selv og få mere at vide

Når du ringer op til en virksomhed vedrørende en opslået stilling, inden du sender din ansøgning, kan du blandt andet få mere information om stillingens opgaver og ansvar, hvilket giver dig mulighed for at målrette din ansøgning yderligere.

Når du skriver: Layout og indhold

Ansøgningen skal fylde en A4 side, være indbydende og letlæselig, og det kan du gøre ved at dele din ansøgning op i kortere afsnit. Din ansøgning bliver læst fra toppen. Derfor skal din motivation og dine vigtigste argumenter for, hvorfor virksomheden skal indkalde dig til samtale, stå på den øverste halvdel af siden. De fleste rekrutteringskonsulenter bruger under ét minut til at læse en ansøgning, så du skal fange deres interesse med det samme. Du kan sammenligne det med at læse en nyhedsartikel, hvor de vigtigste informationer står først.

Læs mere om sprog og layout, når du skal skrive en ansøgning eller CV

Inden du sender ansøgningen

Gennemlæs din ansøgning et par gange, inden du sender den. Få evt. også en anden til at læse den igennem. Du har måske overset vigtige informationer. Slåfejl eller uheldige formuleringer kan betyde, at du bliver valgt fra.

Når du har sendt ansøgningen

Hvis ikke du har hørt noget fra virksomheden et stykke tid efter ansøgningsfristen, kan du følge op og spørge ind til, hvor langt de er kommet i processen.

Skulle du få at vide, at du ikke er kommet i betragtning eller har fået afslag, så forvent ikke, at virksomheden kan huske lige netop din ansøgning. Spørg i stedet ind til, hvad der har karakteriseret dem, der er kommet til samtale. Det kan give et indblik i, om de udvalgte kandidater har haft nogle specielle kompetencer, du alligevel ikke kunne matche. Alternativt kan det give anledning til at forbedre dit ansøgningsmateriale til det næste job, du søger.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Fængende overskrift
Overskriften er det første, læseren ser, og den skal derfor fange læserens interesse. Du kan inddrage titlen på stillingen eller andre nøgleord i stillingsopslaget. Det kan også være noget relevant om dig, dine kompetencer, eller hvilken nytteværdi du kan tilføre. Brug en tone, der matcher tonen i stillingsopslaget, men få det samtidig til at passe med, hvordan du selv er. Tænk over, hvilket signal du vil sende.
Indledning og motivation
Indledningen skal give læseren lyst til at læse videre. Fortæl, hvad du finder specielt interessant, og hvad der motiverer dig til at søge stillingen. Vær så konkret som muligt og kom med specifikke eksempler på, om det er stillingens indhold og udfordringer, virksomhedens profil, kultur, produkter eller andet, som interesserer dig. Vis begejstring for stillingen, så det bliver et tilvalg af dem og ikke et fravalg af din nuværende arbejdsplads.

Hvis du har kontaktet virksomheden, så henvis til det, der blev talt om.
Kompetencer i forhold til stillingen
Du skal fortælle læseren, at du er den rette person til jobbet. Med udgangspunkt i det som virksomheden efterspørger, skal du konkret fortælle, hvordan din erfaring og dine kompetencer kan bruges i netop den stilling.

Fortæl, hvordan du vil kunne løse opgaven fremadrettet, så du undgår en bagudrettet fortælling. Start med dit vigtigste argument først og giv gerne et eksempel. Hvis du mangler konkret viden om jobbet, så indbyg gerne selv nogle forudsætninger af, hvordan du med din erfaring kunne forestille dig at jobbet vil være.
Personen bag ansøgningen
Du skal fortælle om dig selv, så læseren får et indtryk af dig. Det er op til dig, hvad og hvor meget du vil fortælle. Hold det kort, da hovedfokus i din ansøgning er dit faglige match, da det oftest er det, som bringer dig til samtale.

Når du søger en lederstilling, så skal du også beskrive din lederstil, og hvad der er god ledelse for dig. Dine værdier og holdninger skal matche virksomhedens.
Afrunding
Afrundingen skal lægge op til en samtale. Udtryk en positiv forventning om, at du kommer til samtale, hvor du kan fortælle mere om, hvorfor du er en god kandidat til stillingen.

Har du brug for hjælp til din jobansøgning?

Hvis du er ledig og medlem af vores a-kasse, kan du få en målrettet karrieresparring, der bringer dig trygt og sikkert videre til dit næste job.

Du kan få rådgivning over telefonen, eller du kan bestille et personligt møde med vores rådgivere.

Bestil KarriereSparring

Bliv klogere på dine kompetencer og karrieremuligheder med sparring fra en af vores professionelle rådgivere. 

Sparringen foregår over telefonen eller Skype og tager mellem en halv og en hel time.  

Læs også

Mobil og computer

Når du skriver en ansøgning, kan det være udfordrende at skrive i et læsevenligt og forståeligt sprog og tone. Få råd til, hvordan du skriver en professionel og fængende ansøgning. 

Kvinde skriver på computer

For at kunne skrive en motiveret ansøgning og et målrettet CV til et stillingsopslag, skal du danne dig et tydeligt billede af det job, du søger. Bliv klogere på, hvad du skal forholde dig til i stillingsopslaget.