Mit Lederne

Kvinder i Ledelse

Kvinder i ledelse topbanner

Lederne vil i de kommende år gøre en særlig indsats for at sætte fokus på og skabe debat om kønsbalance i ledelserne på det danske arbejdsmarked. Her på siden finder du undersøgelser, artikler, debatindlæg og arrangementer om køn og ledelse.

Undersøgelser viser, at vi langt fra har kønsbalance på ledelsesniveau i det private erhvervsliv i Danmark. Det til trods for, at diversitet i ledelse er vigtigt for forretningen. Virksomheder der har diversitet i ledelsen, har oftest en bedre bundlinje. World Economic Forums årlige Gender Gap-rapport viser, at der findes en lang række forbedringsmuligheder i Danmark, og dem ønsker vi hos Lederne at undersøge nærmere.

Myten om kønsbalance bog
Mange ser Danmark som et foregangsland, når vi taler om ligestilling. Men er det sandt? Vi er langt fra i mål, mener forfatterne til Dronningens nye klæder, som kommer med deres bud på, hvordan vi sikrer en øget diversitet på arbejdspladsen - og hvorfor det er vigtigt.

Som leder kan du opnå en markant positiv effekt på din virksomhed, når du gør noget aktivt ved de biases, vi alle går rundt med. Læs her, hvordan IBM greb det an  og få gode, praktiske greb.

Administrerende direktør i Rambøll Danmark Ib Enevoldsen og kommunikationskonsulent Ninna Fersbye Sonne
Familiepakke skal tiltrække talenter og skabe bedre karrieremuligheder for nybagte forældre.
Women board award

Prisen Women's Board Award inspirerer til øget diversitet i virksomheders bestyrelser og synliggør inspirerende, kvindelige rollemodeller i de danske topledelser.

Undersøgelser og artikler fra lederne

Underskud af kvindelige ledere i de fleste brancherAnalyse udarbejdet af Lederne

Er din ledelsesstil kønsbiased?Artikel fra Ledelse i Dag

Unge kvinder tvivler på at lederjob og familieliv kan kombineresUndersøgelse af Lederne

Ny undersøgelse sætter fokus på hvad fremtidens kvindelige ledere vil kæmpe for Fælles undersøgelse fra Lederne og CBS´ BiS Platform for Diversity & Difference

Nye spilleregler for lederen i 2018?Artikel fra Ledelse i Dag

Debat om kønsdiversitet i ledelse

Kvinders karrierer handler om business - ikke sociale ansvarDebatindlæg af Bodil Nordestgaard Ismiris og Thomas Thune Andersen i Jyllands-Posten

Fri jargon kan aldrig være undskyldning for sexchikaneDebatindlæg af arbejdsmiljøchef Lars Andersen i Jyllands-Posten

Denmark has great maternity leave and child care policies. So why aren't more women advancing? Debatindlæg af Bodil Nordestgaard Ismiris i Harvard Business Review

Åbenhed er det bedste modtræk mod sexchikane Klumme af Bodil Nordestgaard Ismiris på Finans.dk og i Jyllands-Posten

Mænd mangler mod til at ansætte kvinder på topposter Debatindlæg af Marianne Kirkegaard og Bodil Nordestgaard Ismiris på Finans.dk

Kom seksuel chikane på arbejdspladsen til livs Lederne og regeringen opfordrer ledere og virksomheder til at bekæmpe seksuel chikane på arbejdspladsen

Status på kønsbalancen

  • Danmark indtager en 78. plads i verden, når det kommer til andelen af kvinder i ledelse og er overhalet af lande som Ghana, Azerbaijan og Guatemala*1.
  • Danmark er røget ud af den ­nordiske superliga, hvad angår antallet af ­kvinder i ledelse, og indtager en ­sidsteplads i Skandinavien*1.
  • For ledelse på alle niveauer ligger Danmark under EU-gennemsnittet på en 19. plads ud af i alt 28 lande. Østeuropæiske lande som Letland, Estland og Polen klarer sig langt bedre*2.
  • Der er 13 gange så mange mandlige som kvindelige direktører i ­Danmark*3.
  • Mindre end en tredjedel (eller 6%) af alle bestyrelsesformænd er kvinder*3.
  • 30% af Ledernes medlemmer er ­kvinder. De er generelt bedre uddannede end mændene, men er markant lavere repræsenterede på topleder­niveau*4.
  • Virksomheder med kvinder i direktion og bestyrelse har en signifikant højere rentabilitet*5.
  • Hvis én mand i topledelsen erstattes af én kvinde, så er virksomhedens lønsomhed op til otte procent bedre*5.
  • Hvis Danmark matchede Islands ­ligestillingsresultater, kunne vi løfte BNP med 167 mia. kr*6.

Kilder: 1) World Economic Forums ligestillingsmåling 2016, 2) Eurostat Newsrelease 6. marts 2017, 3) Kvinder i ledelse, Institut for menneskerettigheder 2015, 4) Lederne, 5) IMF – The International Monetary Fund, 6) McKinsey Global Institute april 2015

Se mere i Berlingske Business

SE VIDEOEN: Kvinder i ledelse giver overskud
Vidste du, at virksomheder med kvinder i den øverste ledelse giver større overskud? Se videoen og bliv klogere på, hvorfor flere kvinder i ledelse er "sund fornuft".