Kvinder i ledelse

Lederne vil i de kommende år gøre en særlig indsats for at sætte fokus på og skabe debat om kønsbalance i ledelserne på det danske arbejdsmarked. Her på siden finder du undersøgelser, artikler, debatindlæg og arrangementer om køn og ledelse.

Undersøgelser viser, at vi langt fra har kønsbalance på ledelsesniveau i det private erhvervsliv i Danmark. Det til trods for, at diversitet i ledelse er vigtigt for forretningen. Virksomheder der har diversitet i ledelsen, har oftest en bedre bundlinje. World Economic Forums årlige Gender Gap-rapport viser, at der findes en lang række forbedringsmuligheder i Danmark, og dem ønsker vi hos Lederne at undersøge nærmere.
Større møde under ledelse af en kvindelig leder

Prisen Women's Board Award inspirerer til øget diversitet i virksomheders bestyrelser og synliggør inspirerende, kvindelige rollemodeller i de danske topledelser. Prisen blev for nylig uddelt for femte gang. 

Som leder kan du opnå en markant positiv effekt på din virksomhed, når du gør noget aktivt ved de biases, vi alle går rundt med. Læs her, hvordan IBM greb det an  og få gode, praktiske greb.

Leadership 3

Undersøgelser og artikler fra lederne

Unge kvinder tvivler på at lederjob og familieliv kan kombineresUndersøgelse af Lederne

Ny undersøgelse sætter fokus på hvad fremtidens kvindelige ledere vil kæmpe for Fælles undersøgelse fra Lederne og CBS´ BiS Platform for Diversity & Difference

Nye spilleregler for lederen i 2018?Artikel fra Ledelse i Dag

Svag stigning i andel af kvindelige ledereUndersøgelse af Lederne

Meritokrati eller kvoter Illusionen om lighed og frygten for kvoterArtikel fra Ledelse i Dag

Derfor rammer kvinder stadig glasloftetArtikel fra Ledelse i Dag

Debat om kønsdiversitet i ledelse

Mænd mangler mod til at ansætte kvinder på topposter Debatindlæg af Marianne Kirkegaard og Bodil Nordestgaard Ismiris på Finans.dk

Kom seksuel chikane på arbejdspladsen til livs Lederne og regeringen opfordrer ledere og virksomheder til at bekæmpe seksuel chikane på arbejdspladsen

Ligestilling er ikke (kun) en kvindesag Klumme af dirketør Vibeke Skytte i Berlingske og på business.dk

Myter om toplederjobbet er stopklods for udvikling Klumme af Bodil Nordestgaard Ismiris på Finans.dk

Netværk er værdifuldt også for kvinder Klumme af dirketør Vibeke Skytte i Berlingske og på business.dk

Status på kønsbalancen

  • Danmark indtager en 78. plads i verden, når det kommer til andelen af kvinder i ledelse og er overhalet af lande som Ghana, Azerbaijan og Guatemala*1.
  • Danmark er røget ud af den ­nordiske superliga, hvad angår antallet af ­kvinder i ledelse, og indtager en ­sidsteplads i Skandinavien*1.
  • For ledelse på alle niveauer ligger Danmark under EU-gennemsnittet på en 19. plads ud af i alt 28 lande. Østeuropæiske lande som Letland, Estland og Polen klarer sig langt bedre*2.
  • Der er 13 gange så mange mandlige som kvindelige direktører i ­Danmark*3.
  • Mindre end en tredjedel (eller 6%) af alle bestyrelsesformænd er kvinder*3.
  • 30% af Ledernes medlemmer er ­kvinder. De er generelt bedre uddannede end mændene, men er markant lavere repræsenterede på topleder­niveau*4.
  • Virksomheder med kvinder i direktion og bestyrelse har en signifikant højere rentabilitet*5.
  • Hvis én mand i topledelsen erstattes af én kvinde, så er virksomhedens lønsomhed op til otte procent bedre*5.
  • Hvis Danmark matchede Islands ­ligestillingsresultater, kunne vi løfte BNP med 167 mia. kr*6.

Kilder: 1) World Economic Forums ligestillingsmåling 2016, 2) Eurostat Newsrelease 6. marts 2017, 3) Kvinder i ledelse, Institut for menneskerettigheder 2015, 4) Lederne, 5) IMF – The International Monetary Fund, 6) McKinsey Global Institute april 2015

Se mere i Berlingske Business

SE VIDEOEN: Kvinder i ledelse giver overskud
Vidste du, at virksomheder med kvinder i den øverste ledelse giver større overskud? Se videoen og bliv klogere på, hvorfor flere kvinder i ledelse er "sund fornuft".

Tænketank

Kvindelig leder