Mit Lederne

Kvinder i ledelse

LYT MED, NÅR KARRIEREKVINDER RYKKER PÅ LIGESTILLINGS-AGENDAEN

De danske kvinder fik stemmeret i 1915. Og siden da er det gået stærkt. Eller er det? Har vi rykket os ekstremt hurtigt eller alt for langsomt? Hvorfor sakker Danmark bagud på point? Og hvilken betydning har køn, ligestilling og diversitet for det danske arbejdsmarked i dag?

Det er nogle af de spørgsmål som Karrierekvinder, aka værterne, producerne og karrierekvinderne Naja Lind Rasmussen og Rikke Kristine Østergaard, stiller i kampen for at skabe mere ligestilling i Danmark.

De er nået til sæson 2 i deres podcastserie, hvor de sammen med Ledernes ekspert i kvinder i ledelse, Nanna Simone Jensen, vil finde ud af, hvordan organisationer og virksomheder kan rykke på ligestillings-agendaen. Karrierekvinder er nemlig kommet til den erkendelse, at det er begrænset, hvad den enkelte kvinde kan gøre alene, og at ansvaret i højere grad hviler på strukturer, samfund og organisationer.

Hos Lederne mener vi, at flere kvinder i ledelse er vejen frem, hvis vi skal have alle talenter i spil på det danske arbejdsmarked. Det skal vi, hvis vi vil sikre Danmark de bedste forudsætninger for at klare sig godt i den internationale konkurrence og opretholde et velfungerende samfund, og derfor sponsorerer vi 8 afsnit i sæson 2 af Karrierekvinders podcastserie.

Vi står klar til at bidrage med viden, tal og erfaringer fra de mange år, hvor vi har arbejdet for at få flere kvinder i ledelse i Danmark.

Lyt med her, når vi sammen skal undersøge temaer som barselsorlov, fleksible arbejdspladser og det kønsopdelte arbejdsmarked - og mange flere af de barrierer vi fra forskning og undersøgelser ved, betyder noget for, at vi ikke har flere kvinder på ledelsesgangene i dag.

Karrierekvinder - afsnit #6

Fleksible arbejdspladser m. Rambøll og Future Navigators

Fleksibilitet er ikke længere blot et medarbejdergode, men en forventning og et decideret konkurrencevilkår i jagten på kvalificeret arbejdskraft ─ og på ligestilling.

Karrierekvinder besøger Rambøll Danmark til en snak om fleksibilitet i arbejdslivet og om muligheden for at springe ind og ud af sin karriere og have perioder, hvor arbejde fylder lidt mindre og familie lidt mere ─ uden at man bliver straffet i det store karriereregnskab.

Derudover kigger de ind i krystalkuglen med fremtidsforsker Louise Fredbo Nielsen for at forstå fremtidens arbejdsmarked og medarbejdere. Fremtiden har nemlig været på speed under corona. Lyt med her på siden, i Google podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app.

Karrierekvinder - afsnit #5

Det kønsopdelte arbejdsmarked m. Kvindemuseet og Securitas

Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. Men hvorfor egentlig? For at svare på det, skal Karrierekvinder på museum og tale med Julie Rokkjær Birch, direktør for Kvindemuseet. Julie hjælper dem til at forstå, hvad nutiden og fremtiden kan lære af fortiden.

Herefter tager de på besøg hos Securitas. Måske du ligesom Rikke og Naja tænker på en stor, stærk vagtmand, når du tænker på Securitas. Men der er faktisk en god grund til at man hos Securitas ønsker at gøre op med nogle af vores mange kønsstereotyper. Lyt med her på siden, i Apple podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app.

Karrierekvinder - afsnit #4

Mænd m. DareGender

Det har indtil nu handlet om kvinder. Men mænd er vigtige. 
Derfor undersøger Karrierekvinder, hvad det har af betydning at få mændene med på ligestillingsvognen.

Karrierekvinder har allieret sig med en række mænd: en ung ligestillingsaktivist, en vestjysk møbelsnedker, en CEO i en investeringsfond og en software udvikler, der elsker lyserødt. Til at binde sløjfen om det hele har de Henriette Højberg fra DareGender, der arbejder med at nuancere maskulinitetsbegreber og engagere mænd i ligestilling.

Gæster: Henriette Højberg og Rasmus Hald Møller, DareGender, Tommy Andersen, ByFounders, Allan, 
Indretningsfabrikken og Morten, programmør, samt Nanna Simone Jensen, Lederne.

Lyt med her på siden, i Apple podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app.

Karrierekvinder - afsnit #3

Virksomhedskultur m. KVINFO og Deloitte

Ønsker man virkelig at arbejde med diversitet og ligestilling, skal man have fat i virksomhedskulturen og give den et kærligt og grundigt eftersyn. Og det er ikke nemt. Det kræver blandt andet 2.600 post-it notes og 140 management konsulenter.

Har du ikke lige det ved hånden, kan du med fordel lytte til afsnittet. Karrierekvinder har samlet alt du skal bruge og gjort det spiseligt, så du kan hoppe direkte ud i kulturarbejdet.

Til at hjælpe dem med det, har Karrierekvinder allieret sig med Henriette Laursen, direktør for KVINFO og Camilla Kruse, partner og talentleder i Deloitte. KVINFO har, sammen med CBS, lavet GenderLab, et koncept målrettet virksomheder, der ønsker at arbejde seriøst og konstruktivt med uncontious bias og kultur. Det setup har Deloitte prøvet kræfter med, og i dette afsnit får I indsigter fra både Deloittes erfaringer og KVINFO’s metoder.

Lyt med her på siden, i Apple podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app.

Karrierekvinder - afsnit #2

De otte temaer med BCG og Lederne

Margrethe Vestager mener, at Karrierekvinder godt kan ændre noget ved ligestilling i Danmark. Men hvordan?

Karrierekvinder har allieret sig med to ligestillings-veteraner. Mai-Britt Poulsen, global chief of staff hos BCG og Nanna Simone Jensen, politisk konsulent hos Lederne. Mai-Britt har gjort en kæmpe indsats for ligestilling i Danmark. Nanna er et ocean af viden og holdninger.

Lyt med her på siden, i Apple podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app, og hør mere om de otte temaer, der bliver omdrejningspunkt for sæson 2 og er med til at sætte Danmark tilbage på ligestillings-verdenskortet.

Karrierekvinder - afsnit #1

Margrethe Vestager: Fix the system

I sæson 2 er Karrierekvinder færdige med at fikse kvinderne. Nu er det systemet, der skal fikses!

Derfor tropper Karrierekvinder op foran EU-huset i København en regnfuld eftermiddag. De har en aftale med EU-kommissær Margrethe Vestager.

Margrethe har en holdning til ligestilling i Danmark. Og endnu vigtigere, så har Margrethe råd til, hvordan Karrierekvinder skal gribe sæson 2 an, og hvad der skal til for at vi for alvor rykker på ligestilling på arbejdsmarkedet i Danmark.

Lyt med her på siden, i Apple podcasts eller find Karrierekvinder i din foretrukne podcast-app.  

Ledernes ekspert i kvinder i ledelse og diversitet

Nanna er politisk konsulent hos Lederne og go-to-woman, når det kommer til emner som kvinder i ledelse og diversitet. Hun er meget optaget af, hvad samfundet, politikere, virksomheder, ledere og organisationer kan gøre for, at vi får flere kvinder i ledelse – og for alvor får kvinderne repræsenteret i de øverste ledelsesposter. Nanna var blandt andet primus motor for det politiske forslag om at dele de offentligt betalte barselsdagpenge under forældreorloven ligeligt imellem forældrene, som Lederne allerede var ude med i starten af 2019. Hun styrer slagets gang, når Lederne foretager medlems- og befolkningssurveys, laver analyser, rådgiver ledere, deltager i den offentlige debat og udvikler politikforslag alt sammen med henblik på at skabe diversitet og få flere kvinder i ledelse.

”Jeg har lyttet til Karrierekvinder sæson 1 med stor fornøjelse. Jeg synes at Naja og Rikke har en rigtig god indgangsvinkel til emnet. De går undersøgende til værks og er ikke bange for at konfrontere egne og andres fordomme. Man kan virkelig mærke, at de bliver klogere og mere og mere tændte på dagsordenen. Så jeg glæder mig rigtig meget til at deltage på deres rejse og forhåbentlig sende dem i retning af noget som vi alle kan lære noget af.”

Læs mere om Ledernes arbejde med at få flere kvinder i ledelse

Hvert 11 medlem af ledelsen er kvinde
Flere perspektiver giver bedre beslutninger. En ny analyse bekræfter, at diversitet kan føre til øget fokus på bæredygtighed, og at det er en god forretning. Desværre halter det med andelen af kvinder på direktions- og bestyrelsesgangen.
Barselsregler

Danske virksomheder og ledere har en klar interesse i, at vi udnytter talentmassen på det danske arbejdsmarked. Her er fem konkrete forslag til hvordan.

Administrerende direktør i Rambøll Danmark Ib Enevoldsen og kommunikationskonsulent Ninna Fersbye Sonne
En familiepakke skal få hverdagen til at hænge bedre sammen for nybagte mødre og fødre. Håbet er, at den vil tiltrække talenter og få flere medarbejdere til at gå ledervejen. Læs hvordan de har gjort her.
Myten om kønsbalance bog
Det er en skrøne, at Danmark er et af de førende lande, når det kommer til ligestilling mellem køn og fordelingen af mænd og kvinder i ledelsen. Faktisk er vi langt bagud, og modsat mange af vores nabolande står udviklingen helt stille.

Er du det rigtige sted i din karriere?