Sprog og layout

Når du skriver en ansøgning, kan det være udfordrende at skrive i et læsevenligt og forståeligt sprog og tone. Få Ledernes råd til, hvordan du skriver en professionel og fængende ansøgning. 

Mobil og computer

Din ansøgning skal fremstå enkel og overskuelig for læseren. Du kan ved at følge simple råd få din ansøgning til at fremstå let og læsevenlig:

  • Din ansøgning skal maks. fylde én side.
  • Brug en læsevenlig font, eksempelvis ”Calibri”.
  • Brug skriftstørrelse 11 eller 12.
  • Inddel din ansøgning i mindre afsnit og med underoverskrifter.
  • Brug linjeafstand punkt 1,15 eller 1,5.
  • Brug ’sidehoved’ eller ’sidefod’ til at skrive dine kontaktoplysninger.

Gode råd til sproget i CV og ansøgning

Fokuser på din læser

Du skal målrette din kommunikation i din ansøgning og dit CV til den virksomhed, du søger job hos. Der kan være forskel på, hvor formel virksomheden er, og derfor kan det være godt at researche lidt på tonen i virksomheden. Du vil ofte kunne vurdere tonen i stillingsannoncen på virksomhedens hjemmeside eller de sociale medier. Tal ind i virksomhedens univers og tone. Du kan eksempelvis flette nogle af de vendinger ind i din ansøgning, virksomheden bruger i stillingsopslaget. Det viser, at du har læst stillingsannoncen grundigt. 

Skriv i øjenhøjde

Når du skriver din ansøgning eller dit CV, er det vigtigt, at du skriver i øjenhøjde. Det betyder, hvis du bruger fagudtryk, branchespecifikke udtryk og forkortelser, skal du sikre dig, at modtageren ved, hvad du mener.

Det er også vigtigt, at du fokuserer på, hvad din modtager ønsker at læse om. Du bør dermed fokusere på, hvad der er relevant, i forhold til den stilling du søger, og sørge for, at dine budskaber og pointer er tydelige i dit materiale.

Skriv aktivt

Du bør skrive din ansøgning og dit CV med aktive formuleringer i stedet for passive ord. Passiv sprogbrug kan gøre det svært for læseren at se, hvem der handler, og læseren kan i nogle tilfælde misforstå teksten. Det vil sige, at du skal skrive i nutid og fokusere på at skrive til din modtager.

Eksempler

”Som jeres kundechef løser jeg opgaverne til tiden” i stedet for ”Opgaver løses til tiden”.

Som jeres kundechef er jeg garanti for tilfredse kunder” i stedet for ”Tilfredse kunder er vigtigt”.

”Jeg kan drive projekter, der bliver færdige til tiden, uden at det overskrider budgettet" i stedet for ”Opgaver løses til tiden og til budget”.

”Hvis du ønsker flere oplysninger, er du velkommen til at kontakte mig" i stedet for ”Såfremt yderligere oplysninger ønskes".

Vær konkret

I din ansøgning og dit CV skal du beskrive, hvorfor du er den rigtige kandidat. Giv konkrete eksempler, som beskriver dine kompetencer for at tydeliggøre, hvordan du kan løse opgaverne.

Kort er godt

Pas på med for lange sætninger, indskudte sætninger og fyldord. Lange sætninger med mange indskudte sætninger bør du overveje at opdele. Vær især bevidst om at skrive korte sætninger i din indledning. Det er her, du skal vække læserens interesse.

Brug humor med omtanke

Det kan være svært at være sjov på skrift, da du ikke kan bruge din gestik eller mimik til at fremhæve din ironi eller dine jokes. Du risikerer, at dit forsøg på at være sjov bliver misforstået. Brug derfor humor med omtanke. Hold balancen og tonen i ansøgningen, så du ikke virker hverken for frisk eller for ydmyg.

At bruge humor med omtanke bør ikke begrænse dig i at skrive i et personligt og levende sprog.

Læs også

Download eksempler

Vi har samlet eksempler på forskellige typer af CV'er og ansøgninger, så du har mulighed for at se konkrete eksempler, du kan downloade og lade dig inspirere af i din egen skriveproces. 

Skriv en ansøgning

Vi giver dig gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal skrive din jobansøgning.