Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Fra stress til trivsel

Lederne gør i disse år en særlig indsats for at øge fokus og skabe debat om stressforebyggelse og -håndtering i et ledelsesperspektiv. Her på siden har vi samlet artikler, debatindlæg og undersøgelser om stress og ledelse.

Stress er et tema, der både nationalt og international er blevet udråbt som en af de store fremtidige udfordringer. I følge en undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen WHO bliver stress en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020.

Stress er altså blevet en sundhedsmæssig udfordring for samfundet, men det er også blevet en udfordring på arbejdspladserne, hvor flere og flere medarbejdere rammes af stress. Mange virksomheder har erkendt, at stress kan blive en ”showstopper”, og at der må handles med det samme. Stress er således også blevet en ledelsesopgave.

To kolleger i dialog med hinanden på en trappe
Få viden om, hvordan du som leder spotter og håndterer arbejdsrelateret stress hos dine medarbejdere. Med ledernes værktøjer får du desuden guidelines og gode råd til, hvordan du taler med dine medarbejdere om stress, samt hvordan du varetager en stress-sygemeldt medarbejder.
Lederne er en del af Partnerskabet "sammen om mental sundhed". Samarbejdet fokuserer på at give dig værktøjer og gode råd, som du kan bruge, hvis du oplever, at en medarbejder, kollega eller du selv møder arbejdsrelaterede udfordringer, der påvirker din trivsel.
kvindelig leder

Vi vil fremme viden om stress på arbejdspladsen. Derfor har vi samlet et stærkt hold af landets førende eksperter, forskere og praktikere, der sammen udveksler viden om og erfaringer med stress og virksomhedsledelse i Ledernes advisory table og tænketank om stress og trivsel.

Seneste artikler og bøger om stress og trivsel

Gear ned i julen Af ledelsesrådgiver Trine Dilèng

Lær at lede relationer og ikke personer Af journalist Malene Mølgaard

Er stress også en team-opgave? Af journalist Kirsten Weiss

Stop abelegen og tag ansvar for en helhedsorienteret stressindsats Af erhvervspsykologerne Michael Martini og Caroline Ahlgren Tøttrup

Hvordan undgår du som leder at ødelægge dine medarbejderes iboende robusthed?Af psykolog og ph.d. Eva Hertz, Center for Mental Robusthed

Vi er nødt til at snakke om det Af journalist Kirsten Weiss

Nye og nemme måder at bekæmpe stress på arbejdspladsen Af erhvervspsykolog Pernille Rasmussen

Robust lederskab: At tage ansvar for beslutninger og mennesker i en uforudsigelig verden Af forfatter Birgitte Dam Jensen

Find udvalgte bøger om stress

Debat og undersøgelser om stress og ledelse

Vi performer bedst når vi trives Opfølgning på Ugens dilemma

Hver femte leder arbejder over 50 timer om ugenUndersøgelse fra Lederne

Hver sjette leder føler sig stresset Undersøgelse fra Lederne

Svær lederrolle når medarbejdere skal tilbage til jobbet efter stress Klumme af dirketør Vibeke Skytte i Berlingske og på business.dk

Tillid er i højsædet på virksomheder med lavt stressniveau Undersøgelse fra Lederne

Stress opdages oftest af lederen Undersøgelse fra Lederne

VIDEOGUIDE: Spot og håndtér stress hos din medarbejder
I denne guide giver ph.d. og psykolog Malene Friis Andersen dig sine bedste råd til, hvordan du som leder kan håndtere stress hos dine medarbejdere. Du kan bl.a. blive klogere på, hvordan stress udvikler dig, og hvordan du taler med dine medarbejdere om stress.

Malene Friis Andersen har mere end ti års erfaring med stress, ledelse og sygefravær i organisationer. Rådene, som du får i videoen, stammer fra bogen "Stop stress - Håndbog for ledere", som Malene har skrevet sammen med Marie Kingston.