Disciplin i ledelse – en ny Lego-case?

Lederne på Academy of Management 2017 – verdens største konference om ledelse

Af Marianne Rasmussen, chefkonsulent i Lederne

15. august 2017

AOM, 2017, ledelse i dag

Jørgen Vig Knudstorp var på Academy of Management konferencen til en session organiseret af CBS. Som altid var han inspirerende og holder et oplæg, hvor man kan høre at han har øvet sig. Der fløj mange gode pointer over rampen, men jeg vil bide fast i en; dårlig ledelse er ofte et udtryk for mangel på disciplin. Det kom sig af, at han, i en periode efter han var tiltrådt som CEO i et på det tidspunkt økonomisk nødlidende Lego, havde et forløb, hvor han mødtes med Lars Kolind en gang i kvartalet, og Lars stillede ham to spørgsmål, som han brugte 2 år på at finde svaret på.

  1. Hvorfor eksisterer vi?
  2. Og hvad gik galt?

Efter to år siger han, at det, der er gået galt, er dårlig ledelse. Efter at have været forbi forklaringer om dårlig dollarkurs og en masse andre ting, som man som virksomhed alligevel har begrænset indflydelse på. Men det, man som ledelse har indflydelse på, er, hvordan man reagerer på det, der sker i omverden.

Han peger på manglende disciplin som et af de centrale elementer i dårlig ledelse. Ligesom han også peger på disciplin som et vigtigt element i kreative og innovative processer. Det er forfriskende at høre en leder på det niveau tale om disciplin, fordi disciplin på mange måder et trådt noget i baggrunden. I Danmark siger vi også, at det skal være lysten, der driver værket. Men det er utopisk at tro at lysten kan drive værket hver dag. Så måske skal vi spørge, hvad der i virkeligheden driver værket? Mennesker i kreative fag har muligvis et særligt talent, men en musiker eller kunstner vågner ikke med en guddommelig inspiration og producerer sit livs værk. Det er også resultat at stenhård disciplin, hvor de står op og øver sig og øver sig hver evig eneste dag.

Det samme kan nok siges om ledere. Som Chris MacDonald sagde i et interview på DR, har han aldrig mødt et mennesker, der var godt kørende, hvor der ikke gemte sig store mængder disciplin, når man kiggede nøje efter. At være leder handler om at handle og træffe beslutninger til det fælles bedste – ikke ens eget bedste – og det kræver en disciplineret indsats. En af de ledelsesværdier, der måske er behov for at kigge nærmere på, kan være disciplin. Hvilken disciplin besidder de ledere, der lykkes?

Som Jørgen Vig Knudstorp sagde, hvis du tror, du er den bedste, bliver du det aldrig. Måske kræver det et særligt disciplineret mindset at fastholde den holdning – uanset, at omverden måske synes, at man er den bedste.

Se artiklen på LinkedIn

Artikler fra AOM 2017