Hvem skal du holde øje med lige nu?

Thinkers50 2017 er netop afholdt, og dermed er listen med de 50 største og mest aktuelle ledelsestænkere blevet offentliggjort. Her følger en kort gennemgang af nogle af de navne, du bør holde øje med inden for ledelse netop nu. Thinkers50 afholdes hvert andet år og rangerer de førende ledelsestænkere i verden.

Af Jesper Dalgaard Pøhler, redaktør på Ledelse i Dag

15. november 2017

Thinkers50, Ledelse i Dag, dkledelse, Tom Peters, Charles Handy
Tom Peters fik overrakt en Lifetime Achievement Award af Charles Handy ved Thinkers50 2017

Der er tuxedos og bow ties i Grand Hall på det historiske hotel De Vere Grand Connaught Rooms. Jeg befinder mig i Covent Garden, London, til Thinkers50 Award Gala 2017. På min venstre side sidder Hal Gregersen, der er nomineret til dette års Leadership Award, og på min højre side sidder Jeanne Liedtka, der er nomineret til årets Innovation Award.

De store (ledelses-)medier er også samlet for at dække aftenens begivenheder. Jeg nævner i flæng Harvard Business Review, BBC, Business Insider, The Economist og Financial Times, og der er mange flere.

Thinkers50 er blevet kaldt ”The Oscars of Management Thinking” af Financial Times, og hvert andet år rangerer Thinkers50 de førende 50 aktuelle ledelsestænkere i verden. Derudover uddeles der en Lifetime Achievement Award og otte øvrige priser til nogle af de ideer, der er med til at forme fremtidens ledelsestænkning.

Kort sagt: Dette er en stor begivenhed på ledelsesarenaen, og derfor bør man også holde øje med de navne, der er til stede og ikke mindst vinderne. De er nemlig med til at tegne den globale ledelsesdebat og -forskning lige nu.

Så hvem er det, du skal holde øje med?

Årets Ledelsestænker
Lad os starte med sidste: Hvem er nummer ét på listen over ledelsestænkere nu og de næste to år? Listen har været toppet af navne som Michael Porter, Clayton Christensen og Peter Drucker. Sidstnævnte er ikke længere iblandt os, men de to andre er stadig at finde i Top 10.

Det blev dog Roger Martin, der tog førstepladsen i år. Han står muligvis ikke øverst på lystavlen hos mange danskere, men ikke desto mindre har han ligget i Top 10 siden 2011.

I år er så året, hvor ledelsesrådgiver, forfatter til flere ledelsesbøger og tidligere dekan på University of Toronto’s Rotman School of Management, Roger Martin, kan skrive ”Verdens førende ledelsestænker” på CV’et.

Se hele Top 50 og læs mere om Roger Martin

Lifetime Achievement Award
Årets Award Gala blev skudt af med en Lifetime Achievement Award til Tom Peters. Filosof Charles Handy overrakte prisen med ordene ”Tom Peters changed my life”. Her hentød han blandt andet til, at hvis man først har fået Tom Peters til at sige god for sin bog, så er den et sikkert hit inden for ledelse.

Charles Handy har selv vundet prisen tidligere, ligesom Henry Mintzberg og Ikujiro Nonaka har det. I år fik grumpy old man, Tom Peters, altså prisen, og takketalen blev da også leveret med store armbevægelser og høj energi.

Tom Peters indledte sin takketale med at oversimplificere sit eget arbejde:

- Grundlæggende siger jeg egentlig bare, at ledere skal lytte til deres medarbejdere og kunder og turde prøve nye ting af, og så vil det muligvis gå godt. Og det har jeg sagt i 35 år.

Man skal dog ikke kimse af det krævende i at lytte til mennesker, og Tom Peters fremhævede dette som endnu mere present i dag end nogensinde før:

- Leadership is all about helping other people, sagde han.

Leadership is all about helping other people

Tom Peters, Lifetime Achievement Award-vinder ved Thinkers50 2017

Otte banebrydende idéer
Endeligt modtog otte ledelsestænkere hver en pris for deres banebrydende arbejde inden for otte kategorier:

  1. Ideas Into Practice Award: Antonio Nieto-Rodriguez for sit arbejde med projektledelse som en grundsten i al ledelse.

  2. Talent Award: Amy Edmondson for sin forskning i teamwork både på ledelsesgangene, i operationsstuer og på fabrikker.

  3. Innovation Award: Scott Anthony for sit arbejde med at klæde virksomheder på til at repositionere sig selv i kampen mod disruption og fremtidige trusler.

  4. Leadership Award: Hal Gregersen for sin forskning i innovation som problemløsningsværktøj, særligt ved hjælp af kunsten at stille gode spørgsmål.

  5. RADAR Thinker Award: Amy Webb, grundlægger af Future Today Institute og på radaren som en af fremtidens markante ledelsestænkere.

  6. Digital Thinking Award: Don og Alex Tapscott, forfattere til bestselleren The Blockchain Revolution, for deres arbejde med Blockchain-teknologi.

  7. Breakthrough Idea Award: Susan David for sit arbejde med emotionel agilitet, som også blev kåret til én af Harvard Business Reviews Management Ideas of the Year.

  8. Strategy Award: Richard D’Aveni for sit indflydelsesrige arbejde med strategi, som blandt andet ses i bøgerne Hypercompetition, Beating the Commodity Trap, Strategic Capitalism og hans kommende bog When Titans Rule the World.

Læs mere om priserne, de nominerede og vinderne

thinkers50, dkledelse, Jesper Dalgaard Pøhler, Hal Gregersen, Bobby Parmar, jeanne liedtka, ledelse i dag, lederne
Ledelse i Dags redaktør, Jesper Dalgaard Pøhler, med nominerede Hal Gregersen og Jeanne Liedtka

Læs denne måneds artikler

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.