Er du klar til at ansætte en bachelor?

Det er blevet lettere for unge med en bachelorgrad at tage et fuldtidsjob i nogle år, inden de læser videre på kandidaten – eller vælger at blive i job. Nu skal virksomhederne med ombord og give plads og muligheder til de unge, velkvalificerede medarbejdere.

05. august 2019

Vibeke Skytte, HR-direktør i Lederne
Vibeke Skytte, HR-direktør i Lederne

Flere end 100 virksomheder er gået sammen om at skrive under på ”Bachelorløftet” – en hensigtserklæring, der er søsat af tidligere uddannelses-og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og som har til formål at få flere bachelorer ud på arbejdsmarkedet. Også Lederne har skrevet under og vil aktivt gøre en indsats for at hjælpe endnu flere bachelorer, fortæller HR-direktør Vibeke Skytte:

- Vi vil gerne sende et klart signal til de studerende på landets universiteter om, at vi gerne ansætter dem allerede efter deres bacheloruddannelse, hvis matchet er det rigtige. Dermed kan de unge i et par år prøve kræfter med arbejdsmarkedet, inden de måske vender tilbage til skolebænken.

Vi gør som vi plejer
En af grundene til, at bachelorer ikke har så let ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet i dag, er ifølge Vibeke Skytte, at rigtig mange af os er vanemennesker, som ofte gør ”som vi plejer”.

- Vaner kan være rigtig gode til at sikre driften og gode løsninger, men det kan også gøre, at vi misser nogle muligheder – eksempelvis i en ansættelsesproces, hvis vi altid går efter at ansætte en kandidat, der minder om forgængeren.

Derfor er her nogle gode råd til alle de ledere, der er med til at ansætte nye, gode folk rundt omkring på de danske arbejdspladser:

3 gode råd til ledere, der skal ansætte nye folk – måske kan en bachelor være det rette match?

  1. Tænk nyt. Når en stilling bliver ledig, så vær opmærksom på, at det sikre kort i skikkelse af kandidaten med den ”helt rigtige” alder, uddannelse og erhvervserfaring ikke nødvendigvis altid er den bedste at ansætte. Bachelorer kan være kvalificeret til rigtig mange job, som ikke nødvendigvis kræver en kandidatuddannelse.
       
  2. Tænk langsigtet. Når du ansætter en bachelor er det både for at give den studerende dyrebare joberfaringer med sig fra en ”rigtig” arbejdsplads – men det handler så absolut også om, at man som virksomhed kan knytte unge, dygtige og initiativrige mennesker til staben af medarbejdere og forhåbentlig få stor glæde af de unges viden, ideer og sætte spørgsmålstegn ved noget af alt det, man ”plejer” at gøre.
       
  3. Sæt dine lederkompetencer i spil. Vær klar til at afsætte tid og kræfter til at være mentor og sparringspartner, når du ansætter en bachelor. Det kræver lidt ekstra af dig som leder, men kan udvikle både dig og din nye medarbejder, der måske kommer ind med masser af ideer, men til gengæld ofte uden erfaring med at føre ideerne ud i livet i den virkelige verden.

Hvad er Bachelorløftet?
Ved at skrive under på bachelorløftet har flere end 100 danske virksomheder givet tilsagn om, at de vil være med til at skabe en kulturforandring på arbejdsmarkedet, der skal give flere muligheder for bachelorer, der gerne vil i job. Hensigten er, at de studerende kan få nogle erfaringer og blive klogere på arbejdsmarkedet, inden de eventuelt læser videre på en overbygning.

- Bachelorløftet tvinger os som virksomheder til at tænke os ekstra godt om, når vi skal ansætte nye medarbejdere. Og vi har rigtig positive erfaringer med den håndfuld bachelorer, vi hidtil har haft ansat hos Lederne, siger Vibeke Skytte.

Skal din virksomhed være med?
Det er stadig muligt at tilslutte sig bachelorløftet. Løftet er en hensigtserklæring fra private virksomheder i Danmark, som ikke er juridisk bindende.

Se hvilke virksomheder, der allerede har tilsluttet sig Bachelorløftet

Mere fleksibilitet for de studerende
Bachelorløftet kommer i forlængelse af en politisk aftale om mere fleksible universitetsuddannelser fra december 2018, hvor det blev besluttet at forlænge bachelorers retskrav på optagelse på en kandidatuddannelse til tre år, så de ikke nødvendigvis skal beslutte sig for, om de vil læse videre lige med det samme.

Aftalen om mere fleksible universitetsuddannelser giver:

  • Bedre mulighed for at arbejde efter en bacheloruddannelse og for at vende tilbage til en kandidatuddannelse (de studerendes ret til optagelse på en relevant kandidatuddannelse forlænges til tre år)
  • Nye muligheder for at læse 1-årige akademiske overbygningsuddannelser (der oprettes op til 25 nye uddannelser)
  • Bedre mulighed for at læse en kandidatuddannelse på deltid (Antallet af erhvervskandidatuddannelser udvides fra 20 til 50).

Aftalen blev indgået i december 2018. De nye regler trådte i kraft 1. juli 2019.

Læs mere om den politiske aftale