Månedens anbefaling

Hvem går du til, når du skal have tips til eminente bøger? På LEDELSE i DAG har vi allieret os med nogle af vores yndlingsforfattere på ledelsesfeltet, som kommer med deres bud på, hvilken bog du bør læse. Denne gang kommer anbefalingen fra Mette Villemoes Ponty.

Månedens anbefaling

Hvilken ledelsesbog er den bedste?
En af de ledelsesbøger, der har haft størst indflydelse på mig, er Robert Kegan og Lisa Laskow Laheys (2009) Immunity to change, Harvard Business School Publishing Corporation. På dansk: Forandring, ja tak! – Sådan overvinder du forandringsimmunitet i dig selv og din organisation.

Hvorfor er den god?
Bogen fortæller, at når vi synes forandringer er svære, er det, fordi den måde, vi gør tingene i dag, har virket indtil nu. I bogen sammenlignes modstand mod forandringer (i os selv og når vi vil have andre til at ændre på noget) med vores immunforsvar.

Forestil dig, at du bliver smittet med et eller andet. Så sætter dit immunforsvar ind for at skubbe sygdommen væk. Og det er et udtryk for en sund mekanisme. Men en dag skal du måske have en ny hornhinde eller noget andet udefra ind i din krop, og her er der pludselig behov for at bypasse immunforsvaret, for at det ikke skubber hornhinden væk. Det, som normalt er godt, dur ikke lige her, i den nye situation.

Det er den sammenligning, bogen foretager. Den giver konkrete redskaber til at forstå ens egen modstand, så man dermed finder metoder til at bypasse modstanden gennem de indsigter og eksperimenter, som giver plads til forandringen.

Hvad adskiller den fra andre ledelsesbøger?
Dels synes jeg Kegan og Lahey skriver dejligt enkelt, dels er der øvelser og eksempler igennem bogen, som betyder, at teorien kan bruges i praksis, når bogen er læst.

Hvornår læste du bogen?
Jeg læste den for snart fem år siden. Som konsulent arbejde jeg ofte med kunder, som er optaget af at effektivisere forandringer, så jeg har læst en del bøger om emnet. Denne her har jeg genlæst flere gange.

Hvorfor læste du den?
Jeg synes, man som konsulent er forpligtet til at holde sig informeret om andre tilgange og metoder end sin egen. Min kollega fra New Zealand anbefalede den.

Hvad har du brugt bogen til efterfølgende? 
Jeg bruger ofte metoden i mit arbejde og har også skrevet om den i min bog. Jeg har været på kursus hos Kegan og Lahey i metoden og er certificeret til at bruge den. Jeg skal afsted til Harvard igen til juni for at lære mere.

Om Mette Villemoes Ponty

Mette Villemoes Ponty er direktør for konsulentfirmaet The Arbinger Institute Scandinavia, HD-A, MBA (UK) og bestyrelsesuddannet fra Scandinavian Executive Institute/INSEAD. Hun har en fortid som salgs- og marketingchef inden for FMCG.

Hun har boet og arbejdet i England og Mellemøsten og er i dag bosat i Aarhus. Hendes kunder er en blanding af detailhandel, det offentlige, skoler samt store og små danske virksomheder.