Det er uvejr - må jeg blive hjemme?

Store mængder regn, voldsom storm eller snekaos kan gøre det svært at komme på arbejde. Men hvordan forholder du dig, hvis du eller din medarbejder er udfordret i at møde på arbejde på grund af vejrforholdene? Her får du vores bedste råd.

05. januar 2024

Kvinde kigger ud

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan komme på arbejde?

Dårligt vejr er ingen undskyldning for at blive hjemme fra arbejde. Du skal altid møde ind, medmindre du på forhånd har lavet en aftale med din leder.

Som medarbejder er du forpligtet til at gøre så meget som muligt for at møde på arbejde. Når voldsomme vejrforhold bliver varslet, skal du derfor undersøge andre alternative transportformer fx offentlig transport, hvis du er forhindret i at bruge din normale transportform.

Har du et arbejde, hvor du kan arbejde hjemme, kan du aftale med din leder, at du arbejder hjemmefra. Når vejret bliver varslet, er det en altså en god idé at tage dit arbejdsudstyr med hjem, så du er godt forberedt på uvejret.

Det vigtigste er, at du har en åben dialog med din leder, så I finder den bedst mulige løsning.

Hvad sker der, hvis jeg ikke møder ind på arbejde?

Du er kun fritaget for at møde på arbejde, hvis det er umuligt for dig at møde ind fx hvis den offentlige transport ikke kører eller vejene er spærret. Er det tilfældet, skal du give din leder besked hurtigst muligt.

Din leder kan ikke bortvise dig for at udeblive fra dit arbejde i denne særlige situation. Til gengæld kan du blive trukket i løn, da det ikke er din leders ansvar, at du ikke har mulighed for at møde som planlagt.

Hvis du kender vejrforholdene på forhånd, kan du lave en aftale med din leder om, at du arbejder hjemmefra, afholder en fridag eller afspadserer. Da dine feriedage altid skal aftales med din leder, kan du ikke kræve, at feriedagen bliver lagt med så kort varsel. Derfor er det vigtigt, at du tager en snak med din chef, der forhåbentlig vil godkende dit ønske om en fridag med kort varsel.

Hvad gør jeg, hvis min medarbejder ikke kan møde ind?

Som leder kan du altid forvente, og i udgangspunktet også kræve, at din medarbejder møder på arbejde uanset vejrforholdene. Når det er sagt, er det en god ide at udvise fleksibilitet overfor dine medarbejdere og imødekomme de vanskeligheder, som voldsomt vejr kan medføre.

I kan fx aftale at medarbejdere arbejder hjemmefra, hvis det er en mulighed i personens jobfunktion. På den måde sikrer du driften og tager hånd om din medarbejder samtidig.

Alternativt kan du tilbyde medarbejderen at afspadsere eller holde en ferie/feriefridag eller anden form for betalt fridag.

Er ingen af delene en mulighed, kan du også trække din medarbejder i løn for den tid personen ikke møder på arbejde. Men overvej om det er nødvendigt.

Har du brug for juridisk rådgivning?

Som medlem af Lederne kan du benytte dig af vores juridiske rådgivning og få svar inden for 24 timer på hverdage.