Konferencer om stressforebyggelse

Den 20. og 21. maj gennemførte vi i samarbejde med Cabi to velbesøgte konferencer i København og Aarhus. Temaet var det påvirkelige sygefravær.

06. juni 2019

Begge konferencer i maj havde det påvirkelige sygefravær som tema, og det var konkrete erfaringer fra virksomheder, som havde gjort en særlig indsats, der var inviteret på scenen.

Andreas Nordseth, der er direktør i Søfartsstyrelsen, var den første på scenen. Hans oplæg om en topleders erfaringer med forebyggelse af stress havde bl.a. et budskab om, at stress skulle forebygges og håndteres uanset årsag. Ingen spørger en medarbejder, der har brækket benet, hvad årsagen til det brækkede ben er. De håndterer bare sygemeldingen. Hvorfor skulle det være anderledes med stress?

I DSV har de også sat stress på dagsordenen. De har uddannet deres ledere både i egen stress og i den ledelsesmæssige håndtering af stress. De har også indført en fast proces, som skal fastholde de stress-sygemeldte på arbejdsmarkedet. Det er også et centralt fokuspunkt i DSVs indsats, at lederne skal holde øje med deres egen trivsel. 

Vejle og Ballerup Kommune fortalte om, hvordan ledere kunne søge hjælp hos Kommunen, når man har en sygemeldt medarbejder. Mange Kommuner tilbyder i dag hjælp til ledere og arbejdspladser i forhold til fastholdelse af sygemeldte, så det er vigtigt at være opmærksom på disse muligheder som leder.

Efterfølgende kunne de 200 deltagere dykke ned i tre læringsLabs, der stillede skarpt på mobning, sygefraværsindsatsen og stressindsatsen. Her var præsentation af konkrete værktøj og erfaringsudveksling mellem deltagerne.

Erhvervspsykolog Maja Loua Haslebo satte herefter fokus på betydningen af forpligtende arbejdsfællesskaber. Er virksomheden til for vores skyld? Eller er vi til for virksomheden og kerneopgavens skyld? Hendes take-home message var, at man som medarbejder i højere grad skal tænke på, hvad man er forpligtet til ift. kerneopgaven og mindre på egne rettigheder.

”Lægen flyttede ind” var det sidste indslag med et slagkraftigt budskab om, at vi skal passe på os selv. Huske at motionere, spise sundt og ikke ryge og drikke. Så man må træffe et livsvalg.

MarKom var med, så nu glæder vi os til, at de videoer og artikler, der blev produceret på dagen, rammer vores medlemmer i den nære fremtid.