Bliver Danmark overhalet af EU med grænseåbningen?

EU lægger op til at åbne grænserne, inden turistsæsonen sætter ind. Danske sommerhusudlejere håber, regeringen vil følge trop

13. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Coronasmitten ser ud til at være kommet under kontrol. Det har fået flere til at skubbe på for en større genåbning, hvor også grænserne åbnes. Men mens regeringen herhjemme kategorisk har nægtet at åbne grænser af frygt for, at det kan bringe coronasmitten ud af kontrol. Så ser det ud til, at den danske regering bliver overhalet indenom af EU-Kommissionen, som i dag kommer med anbefalinger til, hvordan landene kan begynde at åbne grænserne.

Et af argumenterne mod den forsigtige danske tilgang er, at de danske sundhedsmyndigheder i forbindelse med grænselukningen udtalte, at der var ret beskeden dokumentation for, at det var effektivt. Og samtidig foreslår flere, at man blot kan nøjes med en gradvis genåbning, hvor Danmark fx åbner grænsen til Tyskland, som har et smittetryk på niveau med det i Danmark.

Det er præcis den tilgang, som den østrigske regering i dag har meddelt, at landet vil benytte sig af. Fra fredag vil der kun gennemføres stikprøvekontrol ved den tysk-østrigske grænse, mens grænsen fra den 15. juni bliver åbnet helt. Sideløbende er Østrig i dialog med andre nabolande om at åbne grænserne.

Det er med god grund, at Kommissionen i dag præsenterer sine grænse-anbefalinger, da en sommer uden udenlandske turister vil gøre ondt på en række europæiske lande. Særligt de sydeuropæiske lande vil lide. I Grækenland står turismen for omkring en fjerdedel af beskæftigelsen, mens godt og vel hver tiende blandt det arbejdende folk i Italien, Spanien og Portugal har deres indtægt fra turistsektoren.

Også i Danmark vil det have betydning, hvis grænserne åbnes igen. Flere sommerhusudlejere har frygtet tomme sommerhuse langs Vestkysten, hvis ikke de mange tyske turister kan komme til Danmark i sommerferien.

Erhvervslivet slap nådigt fra nedlukning i marts
I ly af grænselukning og den generelle nedlukning af samfundet klarede firmaernes salg sig igennem marts uden store skrammer, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra februar til marts faldt det samlede salg med 1,6 pct., mens det så lidt værre ud med det indenlandske salg, som faldt 4,9 pct.

Det er beskedent, når man tager nedlukningen af samfundet i betragtning, også selvom nedlukningen først skete midt på måneden. Salget bliver holdt oppe af brancher som industri og bygge og anlæg, som stadig har kunne holde sig i gang på næsten normalt niveau. Derimod havde nedlukningen ikke overraskende store negative konsekvenser for brancher som fx hoteller og restauranter, hvor salget blev mere end halveret.

Da nedlukningen først trådte i kraft midt i marts, afspejler mart-tallene kun delvist den nedtur, der har ramt økonomien. Et mere dækkende billede får vi med apriltallene, som formentlig vil være væsentlig dårligere. Til gengæld er der håb om, at genåbningens fase 1 og 2 betyde, at der en lille fremgang at spore i brancher som fx restauranter.

Både tallene i dag og i de kommende måneder vil dog være behæftet med væsentlig større usikkerhed end normalt. For at give virksomhederne en hjælpende hånd har Folketinget nemlig valgt at udsætte virksomhedernes momsangivelse og momsbetaling.

Det påvirker statistikken for firmaernes køb og salg, da den officielle statistik er baseret på de momsangivelser, som Skattestyrelsen modtager fra firmaerne. Lidt større usikkerhed i statistikken er dog en lille pris at betale for, at flere virksomheder kan gå gennem krisen med skindet på næsen.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk