Arbejdsmarkedet viser en smule bedring

Antallet af ledige er kun steget en smule ved overgangen fra maj til juni, men ved næste månedskifte kan tallet vokse drastisk.

03. juni 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Det har været svært at finde lyspunkter under coronakrisen, men det går umiddelbart bedre på det danske arbejdsmarked, end jeg kunne have frygtet. Men situationen er stadig langt fra god.

Fra maj til juni er ledigheden steget med 2.509 personer. Det er den laveste stigning ved et månedsskift under coronakrisen. Det er ellers netop ved månedskifter, at folk, der er blevet afskediget, typisk melder sig i ledighedskøen, fordi deres opsigelsesvarsel udløber. Til sammenligning steg ledigheden 1. april med 6.081 personer og 1. maj med 4.284 personer.

Med til historien hører dog, at opsigelsesvarslet i funktionærloven er på enten fra måned eller mindst 3 måneder. Det flertal af funktionærer, der har tre måneders opsigelsesvarsel, vil altså først melde sig i ledighedskøen tidligst 1. juli, hvis de er blevet fyret i forbindelse med coronakrisens start. De, der har en måneds varsel, ville typisk have meldt sig ledige 1. maj.

Juni er så at sige en mellemperiode, hvor vi holder vejret i frygt og spænding for, hvad julitallene viser.

For selvom det lige nu ser ok ud på arbejdsmarkedet, så kan juli blive grim. Lønkompensationsordningen står til at udløbe, og hvis der ikke er et arbejde at vende tilbage til i virksomhederne, så truer en fyreseddel. De nyeste tal viser, at 233.895 er blevet godkendt til at modtage lønkompensation, så det er altså en stor del af de beskæftigede, som potentielt er i risikogruppen, når ordningen udløber.

Og dernæst kommer som sagt alle med 3 måneders opsigelsesvarsel. Det er ifølge funktionærloven personer, der har været ansat i deres virksomhed mellem 5 måneder og op til 2 år og 9 måneder.

En ubekendt i forhold til de daglige ledighedstal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er også sæsonvariationen. Normalt ser vi faldende ledighed og stigende beskæftigelse hen over forår- og sommermånederne, fx pga. sæsonarbejde. Det kan altså få de daglige tal til at se bedre ud, end de i virkeligheden er, når man tager højde for sæsonforskellene. Desværre sæsonkorrigerer styrelsen ikke tallene, og samtidig offentliggør de heller ikke tallene længere tilbage i tiden, så man selv har mulighed for at korrigere tallene.

Det er dog ikke kun en mere moderat tilgang til ledighedskøen, som indikerer en lille bedring. Samtidig er antallet af opslåede stillinger kommet op omkring niveauet fra tidligere år, efter at have ligget omkring 10 pct. under. Det viser altså, at der også er gode muligheder for at forlade ledighedskøen.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk