Morgan, 1993.
Hvor stor en rolle spiller rollen?
I denne artikel har vi brugt storytelling-begrebet i forskellige sammenhænge. Vi har talt om rollefordelingen i forskellige typer af historier for eksempel medarbejder- og grundlæggerhistorier. Vi har talt om rollefordelingen i virksomhedens interne fortællinger. Og vi har talt om de organisatoriske og ledelsesmæssige konsekvenser af den dybt forankrede rollefordeling, hvor mænd og kvinder spiller så forskellige roller.
"The effective use of storytelling in organizations involves crafting and performing a well-made story with a hero or heroine, a plot, a turning point, and a resolution." (Denning, 2005, xvii) |
Men hvorfor er det vigtigt at stille sig kritisk over for rollefordelingen mellem mænd og kvinder? Svaret kan blandt andet findes i psykologiens verden. Det er nemlig en naturlig del af menneskets natur at identificere sig med andre individer – det være sig både fiktive eller faktiske personer og personificerede objekter. Identifikationsobjekter er afgørende for mennesket allerede helt tilbage fra spædbarnsfasen. I den første periode af ens liv er identifikationen så stærk, at grænsen mellem selvet og identifikationsobjektet (moderen) udviskes. Først senere bliver barnet i stand til at adskille sig selv fra objektet, og det begynder at opbygge et individuelt selv (Mahler, 1975).
Identifikationsbehovet forsvinder dog ikke på trods af, at det svækkes. Identifikationsobjektet ændrer form, og det er her rollemodellerne kommer ind i billedet: Vi identificerer os med personer, som vi kan relatere til. Det vil sige personer, vi for eksempel deler køn, alder, uddannelse eller arbejdsplads med. Jo flere fællestræk, jo stærkere identifikation. Da vi lever i en kønsbevidst kultur (en stor del af vores identitet er relateret til vores køn – psykologien taler om ”kønstypisk adfærd” - Poulsen, 1997), er identifikationen med samme køn afgørende. Kvindelighed og mandlighed er fastlagt i biologiske og sociale forhold, hvilket vil sige, at kønnet determinerer personlighedstræk. Kvindelighed og mandlighed er således klart defineret og tilknyttes særlige forventninger om væremåde og adfærd, som vi eksempelvis ser det hos Morgan. Denne lighed kønnene imellem gør det helt naturligt at identificere sig med sit eget køn. Netop derfor kan det have afgørende betydning, hvilken rolle kønnene tildeles.
Fra hjælper til subjekt
At identifikationen er stærkest inden for samme køn skal dog ikke være en forhindring, men nærmere et middel til målet. Ved at bruge storytelling til at formidle historien om, at kvindelighed ikke er uforlignelig med ledelsesposten, får de kvindelige heltinder stemme og dermed stilles potentielle identifikationsobjekter til rådighed for de kvindelige medarbejdere – eller hjælpere, som de kaldes ifølge Greimas’ klassiske aktantmodel (Greimas, 1974).

Aktantmodellen har til formål at redegøre for fiktionens grundlæggende handlingsstruktur. Ifølge Greimas kan karaktererne kategoriseres ud fra de seks handlingsfunktioner også kaldet aktanter. I historien om sikkerhedsvagten ser aktantmodellen således ud:

Aktantmodellen viser os, at det netop er rolleskiftet fra hjælper til subjekt/heltinde, fortællingerne skal være med til at formidle og dermed forankre, som vi ser det i eksemplet ovenfor. Det er vores påstand, at vejen fra hjælper til heltinde kan banes gennem storytelling. Ved at fremhæve fortællingerne om de kvindelige heltinder, kommer de frem i lyset og står til rådighed som identifikationsobjekter. Det er derfor vigtigt at fortælle historier for unge kvinder om business scenarier, hvor kvinder gør karriere. Virksomhedernes storytellers skal være bedre til at opstille ledelsesscenarier, hvor kvindelige helte kan danne rollemodeller og indgår som aktive og betydningsfulde aktører. Fortællingerne skal være attraktive for kvinder og opstille rollemodeller, der giver andre muligheder for identifikation, end det kvindelige jakkesæt der svinger den tunge håndtaske…
Nynne-effekten
Som vi har set, kan fortællinger ligeledes have en destruktiv effekt. Bumpene på vejen består nemlig ikke alene af de forskellige organisatoriske fortællinger med kvindelige biroller. De bliver ligeledes etableret af den "Nynneficering", der finder sted i medierne i dag.
Begrebet "Nynneficering" henviser til karakteren Nynne fra bog- og tv-serien "Nynnes dagbog", der er den danske udgave af "Bridget Jones’ Diary". I begge udgaver beretter den kvindelige antihelt – single og midt i trediverne – vidt og bredt om sit arbejds- og privatliv fra en dybt ironiserende og selvdestruktiv vinkel. I historiefortællingens optik er det særlig interessant, at begge heltinder – charmerende, selvironiske og intelligente som de er – alligevel definerer sig som hjælpeløse småpiger i både arbejdsliv og i privatliv. Nynne og Bridgets trængsler beskrives vittigt og medrivende, men ingen af dem påtager sig et ansvar for andet end kalorietælling.
"Kan overhovedet ikke tænke. Opfører mig som en latterlig hjerneblødning.
Laaaangsomt. Og med en IQ på ca 12. Hvordan åbner man et køleskab?
Hvem har lagt to forkullede toastbrød på risteren for fyrre minutter siden?
Skal på toilettet – er der sådan et i lejligheden?? Er i mental undtagelsestilstand.
Nynne has left the building."
Uddrag fra Nynne side 89.
|
Der er ingen tvivl om, at de fleste af os kvinder kan nikke genkendende til mange af de problemstillinger, både Nynne og Bridget konfronteres med. Karaktererne er derfor både underholdende og rammende. Problemet opstår først, når historier som disse ikke opvejes af modhistorier, det vil sige historier, der i modsætning til de nynneficerede kvindehistorier er karakteropbyggende, inspirerende, udfordrende og så videre.
Vanebrydende fortællinger
Som vist kan fortællinger både være problemet og løsningen; problemet når det, man kunne kalde de destruktive fortællinger, er dominerende, og løsningen når de destruktive fortællinger afløses af opbyggende og konstruktive fortællinger. Med andre ord, fortællingen kan både være hjælper og modstander. Fortællinger er således performative: de ikke alene afspejler kulturen, de er med til at forme den. Det er netop derfor, fortællingen spiller så stor en rolle i den moderne kommunikation.
Denne viden fører endnu et afklarende konen-med-æggene-spørgsmål med sig: var det den maskulint definerede organisationskultur, der kom først, eller var det de vedvarende fortællinger om den? Det er ikke alene selve svaret, der er interessant. Det er i lige så høj grad tanken om, at virkeligheden og virkelighedsopfattelsen kan justeres gennem fremstillingen/fortællingen. Dette perspektiv åbner for anvendelsen af fortællingen som en justeringskanal, hvormed tendenser både kan nedtones og fremhæves.
Sagt med andre ord, fortællingen er ikke alene kommunikation. Den er også kommunikativ i sig selv, idet den gennem sin performativitet kan gå ind og ændre et kulturelt adfærdsmønster. Fortællingen kan derfor være med til at bane vejen for flere kvindelige ledere, for hvis hun kan, så kan jeg også!
Referencer:
Baagø, Helle: Ledere lægger låg på deres følelser, Ledelseidag.dk, Nr.2, 2007.
Buzzanell, P.M., 1994: ‘Gaining a voice: Feminist organizational communication theorizing’, Management Communication Quarterly, 7, pp. 339-383.
Clair, R.P., 1993: The use of framing devices to sequester organizational narratives: Hegemony and harassment. Communication Monographs, 60, pp, 113-136.
Colwill, Nina L., 1995: ‘Sex Differences’ i Vinnicombe, Susan & Colwill, Nina (eds): The Essence of Women in Management, London, Prentice Hall, pp. 20-34.
Denning, Stephen, 2005: The Leader’s Guide to Storytelling, Jossey-Bass.
Fielding, Helen, 1998, [1996]: Bridget Jones’ Diary, London, Picador.
Fog, Klaus, Christian Budtz og Baris Yakaboylu, 2004: Storytelling - branding i praksis, Forlaget Samfundslitteratur.
Goldhaber, Gerald, 1990. 5 udg: Organizational Communication, Wm.C. Brown.
Greimas, Algirdas-Julien, 1974, [1966]: Strukturel Semantik, København, Borgen.
Kanter, Rosemary Beth, 1977: Men and women of the corporation. New York, Basic books.
Lind, Henriette, Lotte Thorsen og Anette Vestergaard, 2002: Nynnes dagbog, København, Aschhoug.
Magasinet Penge, 27.10.2005: “Pænt farvel til Fru Nationalbankdirektør”, DR1 (http://www.dr.dk/DR1/penge/2005/10/28180445.htm)
Mahler, Margaret S., Fred Pine og Anni Bergman, 1988, [1985]: Barnets psykiske fødsel, Hans Reitzels Forlag.
Miller, Katherine, 2003 [1999]: Organizational Communication: Approaches and Processes,
Belmont, CA, Wadsworth.
Morgan, Gareth, 1993, [1986]: Images of organization, Newbury Park, C.A.: Sage.
Mumby, Dennis, 1987: ‘The political functions of narrative in organizations’, Communication Monographs, 54, 113-127.
Mumby, Dennis, 1988: Communication and power in organizations: Discourse, ideology, and domination, Norwood, NJ: Ablex.
Mumby, Dennis, 1993: Narrative and social control. Newbury Park, C.A.: Sage.
Mumby, Dennis and Putnam, Linda, 1992: The politics of emotion: A feminist reading of bounded rationality’,
Academy of Management Journal, vol. 28, pp. 34-49.
Norlyk; Birgitte, 2002: ‘Professional Culture and Professional Discourse’, in Axel Satzger & Gina Poncini (eds): International Perspectives on Business Communication, Frankfurt am Main, Peter Lang, pp. 65–73.
Phelan, James, 2007: Experiencing Fiction, Judgements, Progressions, and the Rhetorical Theory of Narrative, Ohio, The Ohio State UP.
Politiken, 20.10.2007, Del 1: Mor skal redde IT-branchen af Sune Sølund og Thomas Flensburg
Politiken, Politiken 14.10.07 PS, ’Det er voksne, myndige mennesker, så de må da for pokker kunne tage den beslutning selv.’ Interview med ligestillingsminister Karen Jespersen af Kristine Korsgaard.
Poulsen, Arne, 1997: ”Udviklingspsykologi”, in Thomas Koester og Kim Frandsen (eds.) Introduktion til psykologi, organisme, individ, samfund, Frydenlund.
Sandager, Louise: Vestlige Ledere er følelsesforskrækkede, Ledelseidag. dk, Nr 3, marts, 2007.