Chefredaktørens klumme: Også strategiprofessoren forsker i ledelse og følelser

Kære læser!

Emotional Management er et begreb, du vil komme til at høre rigtig meget om de kommende år. I februar lagde vi artikler på Ledelseidag.dk om nye banebrydende norske forskningsresultater om følelser på arbejdspladserne. Her i marts bringer vi et eksklusivt interview med den canadiske professor i strategi Quy Nguyen Huy fra INSEAD i Frankrig. Han mener, ledere bør være udstyret med et sæt følelsesmæssige nødprocedurer ligesom personalet på et fly.

Af Ulla Bechsgaard, ansvarshavende chefredaktør
E-mail: lid@lederne.dk

01. marts 2007

Når en strategiprofessor, som sædvanligvis er dybt optaget af strategi, begynder at forske i følelser, er det selvfølgelig, fordi han mener, at der ligger mange resurser gemt i følelserne. Quy Nguyen Huy er ikke i tvivl om, at en dygtig håndtering af følelser kan få hele organisationens sindsstemning til at blomstre. Omvendt kan en manglende håndtering af følelser belaste både medarbejdere og resultater.

Strategiprofessoren er stærkt kritisk overfor den vestlige virksomhedskultur, som, han mener, er gennemsyret af moral og følelsesdistance. Målet må være at skabe en atmosfære af gennemsigtighed og tillid, forklarer han i artiklen "Vestlige ledere er følelselsforskrækkede".

Tillid er også et nøgleord i en stor undersøgelse om produktudvikling gennemført på Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet. Udvikling af nye produkter er blevet mere kompliceret end tidligere, fordi såvel brugere som leverandører involveres i udviklingsarbejdet. Men hvor mange informationer kan man give til samarbejdspartneren? Og hvordan sikrer man, at den ene part ikke bliver udnyttet af den anden? Vi kender begrebet brugerdreven innovation. Snart kommer måske et nyt begreb leverandørdreven innovation. I hvert fald viser de første undersøgelsesresultater, at 88 procent af de udspurgte virksomheder har en eller flere samarbejdspartnere, når de udvikler nye produkter.

Erhvervsjournalist og forfatter Per Thygesen Poulsen har skrevet månedens boganmeldelse om social kapital. Månedens klummeskribent er forfatteren og erhvervsrådgiveren Tania Ellis, der skriver om frivilligt arbejde som et frynsegode. Tidligere var arbejde en pligt og handlede om at tjene penge. Den holdning er ved at blive erstattet af en ny arbejdsetik, der har selvrealisering og søgen efter det gode liv som omdrejningspunkt.

God læselyst!