Moderne ledelse betaler sig

Et godt dagligt arbejdsmiljø med vægt på trivsel, omgangstone og samarbejde er den vigtigste enkeltstående faktor for virksomheder, der gerne vil have tilfredse medarbejdere og overskud på bundlinjen. Og hvem vil ikke det.

Budskabet kan lyde simpelt, og du har givetvis hørt det før. Men anledningen til at gentage det er ny. Tre fremtrædende forskere ved Aarhus School of Business har i samarbejde med Ledernes Hovedorganisation lavet den hidtil mest omfattende og grundige kortlægning af sammenhængen mellem virksomheders ledelsesstil og deres resultater.

Som abonnent på Ledelseidag.dk har du mulighed for at downloade hele undersøgelsen.

Nedenstående artikel har været bragt i magasinet Lederne.

Af Søren Ravnsorg og Anders Mørkbak Bruun
Email: lid@lederne.dk

01. april 2007

Ledelse og performance - hvad betaler sig?

Udgivet af Nationaløkonomisk Institut, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet samt Ledernes Hovedorganisation

Download undersøgelsen, pdf. 112 sider

 

 

Arbejdsmiljøet afgør alt
Lektor Valdemar Smith fra Aarhus School of Business er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen om ledelse og præstationer. Han peger først og fremmest på arbejdsmiljøet som en afgørende faktor for en virksomheds succes. 

- Et godt arbejdsmiljø, hvor man lægger vægt på trivsel, god omgangstone og samarbejde, spiller en positiv rolle for de fleste performance mål i undersøgelsen. Hvis man satser på det og skaber en kultur med tryghed og forandringsvillighed, er der større sandsynlighed for at klare sig godt, siger han.

Dialogbaseret ledelse giver pote
Ledelsens stil har positiv betydning for de mindre kontante dele af virksomhedens præstationer. Tilfredsheden blandt medarbejderne og deres vilje til at modtage forandringer stiger, når ledelsen leder med dialog, holdninger og værdier. 

- Man kan sige, at denne bløde ledelsesstil skaber en platform for fremtidig indtjening, pointerer Valdemar Smith.

Udvikling af ledere øger indtjening
Systematisk lederudvikling ser ud til at give gunstige udslag på parametre som indtjening, tilfredshed og mindre udskiftning af medarbejdere. Hvorfor? 

- Vi har en idé om, at lederuddannelse og lederudvikling har en positiv effekt på, hvordan ledere udvikler sig organisatorisk og strategisk, svarer Valdmar Smith.

Stærk intern kommunikation og vidensdeling findes i en overvægt af højindtjeningsvirksomheder. Hvorfor forholder det sig sådan

- Når medarbejderne har viden om, hvad der sker, giver det større tilfredshed og motivation, og de yder mere. Samtidig er det nemmere at planlægge arbejdet, når medarbejderne har kendskab til, hvad de arbejder hen imod.

Denne type undersøgelse kritiseres ofte for, at det blot er de virksomheder, der i forvejen tjener godt, som har råd til at tilbyde medarbejderne bløde værdier. Er det rigtigt?

- Det er tit et problem at bestemme, hvilken vej sammenhængen går, og mange faktorer spiller en rolle samtidig. Det prøver vi at tage højde for. Vores analyse er opbygget således, at den viser, hvordan en ledelsesform med stor sandsynlighed vil afspejle sig i andre faktorer. Ikke bare vækst og bundlinje men også trivsel, tilfredshed, motivation, sygefravær og udskiftning af medarbejdere – og hvilke konsekvenser de faktorer sandsynligvis har for virksomheden på længere sigt, forklarer Valdemar Smith. Han afviser dermed, at det var ægget, der lagde hønen.

Sammenhæng mellem ledelsesstil og privat virksomhed

Resultaterne i skemaet skal læses sådan, at et + angiver en positiv sammenhæng mellem input (ledelse) og output (performance). Tilsvarende angiver en - en negativ sammenhæng. Hvis et felt ikke er udfyldt, betyder det, at der ikke er en statistisk sammenhæng.

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.