Brug AI i din jobsøgning

Kunstig intelligens (også kaldet AI) kan være en hjælpende hånd og effektivisere din jobsøgning, hvis du lærer at bruge den rigtigt. Vi giver dig inspiration og gode råd.

En AI-genereret chatbot fx ChatGPT er som en personlig assistent, der kan hjælpe og inspirere dig i din jobsøgning. Det gælder både konkrete tekster til ansøgning og CV eller som forberedelse til jobsamtalen.

Mulighederne er mange, du kan fx bruge en chatbot til:

  • Ansøgning, CV og LinkedIn
  • Forberedelse til jobsamtale, fx hvilke spørgsmål du skal stille
  • Kompetenceafklaring
  • Sprog og oversættelse

I sidste ende er det kun fantasien, der sætter grænser. Men det er vigtigt, at du hele vejen igennem forholder dig kritisk og husker at gennemarbejde den tekst, du får, så den bliver personlig.

Hvad er en AI-genereret chatbot?

Chatbots som fx ChatGPT er udviklet ved hjælp af AI (altså kunstig intelligens). De bruges fx til at løse komplicerede opgaver og svare på alverdens spørgsmål fra brugerne – og outputtet er ofte meget menneskeligt.

En chatbot er trænet med kæmpe mængder af data og kontekst fra internettet. Derfor kommer chatbottens svar også an på, hvilken data den har haft adgang til, og hvordan du formulerer dine spørgsmål til chatten. Det betyder, at man ikke kan være sikker på, om svaret er korrekt. Så vær altid kritisk overfor en chatbots output.

Chatbots bliver klogere og klogere over tid, fordi de hele tiden lærer fra ny data og justerer deres modeller, se de kan give mere præcise og nyttige svar.

Hvordan bruger jeg AI?

En chatbot er ikke klogere end det indhold, du fodrer den med. Derfor er dine forespørgsler (også kaldet promts) det vigtigste. De skal være konkrete og skarpe.

Jo bedre promts du laver, jo bedre svar får du. Derfor skal du sætte nogle klare rammer for, hvad du gerne vil have chatbotten til.

Vil du fx have chatbottens bud på et LinkedIn-opslag om nye karrieremuligheder, kan et promt lyde:

Være venlig at skrive et LinkedIn-opslag der fortæller, at jeg er klar til nye udfordringer i min karriere. Nævn mine tre kernekompetencer, som jeg kan sætte i spil i mit næste drømmejob: projektansættelse, digitalisering, formidling og kommunikation.

Når du har styr på dine promts, er en chatbot virkelig enkel og smart at bruge til din jobsøgning. Du opretter en profil, sidder klar med din promts, fodrer chatten med beskeder og så svarer den.

Vær kritisk

Husk de kritiske briller, når du bruger en chatbot. Du er redaktøren og chatbotten er blot din sparringspartner. Det vil sige, at du selv skal sørge for at redigere og validere den tekst, du får tilbage fra chatbotten. For teksten kan både være ukonkret, og så kan chatbotten også lyve, hvis ikke den kender svaret på de forespørgsler, du giver den.

Del aldrig personfølsomme data

Chatbots som fx ChatGPT ejer (og sælger også ofte) alle de informationer videre, som du fodrer den med. Derfor må du hverken dele person- eller virksomhedsfølsomme data med en chatbot. Det gælder selvfølgelig også anden information, som du ikke vil have, skal komme videre.

En god tommelfingerregel er at fjerne information som adresse, fødselsdato og telefonnummer fra dit CV, inden du deler det med en chatbot.

Prøv Ledernes jobmatch

Find dit næste job med kunstig intelligens. Upload dit CV og lad Jobmatch identificere de tre mest relevante jobmuligheder til din profil. 

Kvinde der skriver | Lederne

CV og ansøgning

Få gode råd til, hvordan du opbygger en professionelt CV og skriver en god ansøgning.

Mand taler i telefon | Lederne

Ring virksomheden op

Det kan gøre din ansøgning skarpere, hvis du ringer til virksomheden, inden du sender ansøgningen afsted.

Jobsamtalen | Lederne PRO

Få styr på elevatortalen

En elevatortale er en ultrakort præsentation af dig selv, dine ambitioner og kompetencer.